60

Nina Brink achter nieuwe opiniesite Mootz

Update: Groenhuijsen reageert ... Opiniemakers geschokt, haken af

Voormalig Washington correspondent Charles Groenhuijsen heeft tegenover opiniemakers verzwegen dat zijn deze maand te lanceren website Mootz mede-eigendom is van het omstreden zakenduo Pieter Storms en Nina Brink. Hun betrokkenheid wordt onthuld door Parool-columnist Max Pam.

Mootz moet volgens eigen zeggen een onafhankelijke opiniesite worden.

Hierop krijgen honderden van naam en faam bekende Nederlanders de mogelijkheid van zich te doen spreken. Het initiatief is enthousiast ontvangen door onder andere prominenten als Hans van Baalen, Boris Dittrich, Guusje ter Horst, Leo Beenhakker en inmiddels ruim honderd andere potentiële opinieleiders.

Een steekproef onder reeds bekende deelnemers levert geschokte reacties op als verteld wordt dat Brink en Storms aandeelhouder zijn. “Ik val even stil,” zegt Henk Krol geschrokken. De hoofdredacteur van de Gaykrant reageerde op een uitnodiging om mee te doen. Hij prijkt met de quote ‘Wat een eer!’ op de site. Nu ligt dat anders. “Ik wil weten hoe dit zit.” Of hij nog mee wil doen? “Je hoort dat denk ik wel aan m’n reactie wat het antwoord is.”

Esther Mirjam Sent, hoogleraar Economie en PvdA senator, reageert al even onthutst. Ze noemt het zorgwekkend en zegt dat van medewerking nu geen sprake meer kan zijn. Het lijkt haar onwaarschijnlijk dat Brink geen invloed uitoefent op de inhoud van de site.

Ook anderen laten weten zich terug te trekken. Een enkeling heeft zelfs al zijn naam laten verwijderen.

De betrokkenheid van Brink en Storms werd onthuld door Parool-columnist Max Pam. “Mootz heeft naast Groenhuijsen de volgende aandeelhouders: Frank Kloppert (uitgever), René Oosterman (oud-directeur RTL), Nina Storms (ondernemer) en Pieter Storms (journalist/TV-maker).” Hij oordeelt snoeihard:

Wat de dames en heren, opinieleiders van Mootz voor ogen staat, is mij niet helemaal duidelijk, maar zeker is dat je je reputatie te grabbel gooit als je gaat twitteren voor het echtpaar Brink-Storms. Een betere manier om jezelf als opinieleider belachelijk te maken, bestaat er niet.

Volgens de Kamer van Koophandel is de naam Mootz Newscloud eigendom van TriDutch BV te Breda. Die BV is op zijn beurt weer eigendom van een bedrijf op Curacao. Bestuurder is Pieter Storms.

Update 11 oktober 00:02

Joop vroeg Mootz donderdag om een reactie. In een e-mail laat Charles Groenhuijsen nu weten:

Nina heeft in Mootz geen zakelijke rol en/of belangen. Zij is een gewaardeerd mede-initiatiefnemer en we maken graag gebruik van haar internet-expertise. Zij heeft noch aandelen noch redactionele zeggenschap. Mootz krijgt een constructie waarbij een stichting de baas is over de site.

Zonder Nina en Pieter: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (60)