6

NMa: NS niet transparant met opbrengst kaartjes

Volgens de Nederlandse Mededingingsautoriteit is het risico op belangenverstrengeling te groot

Wie er rijker wordt van het alsmaar duurder wordende treinkaartje is onduidelijk. Dat stelt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vast. De NS moet de opbrengst van treinkaartjes verdelen onder zichzelf en concurrenten. Na onderzoek blijkt dat de manier waarop de opbrengst wordt verdeeld onduidelijk is.

De opbrengsten van papieren treinkaartjes door de NS, Veolia, Arriva, Syntus en Connexxion komen automatisch in een grote pot die wordt beheerd door de NS. Die verdeelt het geld onder de vervoerders, maar de precieze wijze waarop de verdeelsleutel is gebaseerd blijft onduidelijk. Het enige wat duidelijk is, is dat het gebeurt op basis van steekproeven onder passagiers. Er is niet na te gaan of de NS zichzelf of een andere vervoerder bevoordeelt, oordeelt de NMa, en vindt daatom dat het risico op belangenverstrengeling te groot is. 

Het advies van de NMa aan het ministerie van Infrastructuur luidt dat de verdeling van de geldpot door een onafhankelijke partij uitgevoerd dient te worden, op basis van een nauwkeuriger meetsysteem.


Metro-nieuws: NMa: verdeling opbrengst kaartjes NS kan niet
cc-foto: Shirley de Jong

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)