Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NMa onderzoekt geheime prijsafspraken hypotheekverstrekkers

  •  
20-08-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_hypotheek_aloxe_300_01.jpg
Vereniging Eigen Huis: Hypotheekrentes in Nederland hoger dan omringende landen, omdat de markt in handen is van een paar spelers
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat bekijken of hypotheekverstrekkers zich schuldig maken aan verboden afspraken over de hoogte van rentes. Dat meldt het FD vrijdag. De Vereniging Eigen huis heeft eerder deze maand om zo’n onderzoek gevraagd, omdat de Nederlandse hypotheekrentes hoger zijn dan in omringende landen.
De rentetarieven zijn volgens de vereniging te hoog omdat de markt grotendeels in handen is van ABN Amro, ING, Rabobank en SNS Reaal, zo schrijft FD.
De kartelwaakhond doet nu een verkennend onderzoek naar de ontwikkeling van de marges in de hypotheekmarkt en mogelijke verschillen met ontwikkelingen in andere landen. Dit onderzoek moet in oktober klaar zijn. Daarna volgt een diepgravender onderzoek naar de concurrentie onder hypotheekverstrekkers.
Update 22:30
De Nederlandse banken maken zich niet ongerust over het onderzoek naar de kartelvorming op de hypotheekmarkt, schrijft de Volkskrant.
Woordvoerder Bart van Leeuwen van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt dat de markt concurrerend is. “De hypotheekrentes bevinden zich niet voor niets op een historisch laag niveau. Ze zijn onlangs nog verder verlaagd. Buitenlandse banken hebben heel gemakkelijk toegang tot de Nederlandse markt. In dat opzicht kunnen we het onderzoek met vertrouwen tegemoet zien.
Lees meer bij FD
Foto-cc: Aloxe

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.