8

NMa onderzoekt marktwerking bij Amsterdamse ziekenhuizen

Kartelwaakhond valt bij ziekenhuizen binnen. Onderzoek gericht op postcodebeleid, zo blijkt uit interne documenten van VUMC

De Nederlandse mededingingsautoriteit NMa heeft vrijdagochtend invallen gedaan bij enkele Amsterdamse ziekenhuizen. De kartelwaakhond vermoedt afspraken die de concurrentie belemmeren. Dat heeft de NMa laten weten.

De twee academische ziekenhuizen VU Medisch centrum en het AMC hebben bevestigd dat ze vrijdagochtend door de mededingingsautoriteit zijn bezocht. Dit schrijft het NRC Handelsblad.

Waarschijnlijk is de NMa het onderzoek begonnen na berichtgeving in NRC Handelsblad over het postcodebeleid van academische ziekenhuizen, zo meldt het dagblad. Sommige ziekenhuizen sluiten patiënten uit, omdat ze niet in de omgeving van het ziekenhuis wonen.

De kartelwaakhond wil niet zeggen waar het onderzoek op is gericht, maar een woordvoerder laat weten dat het “vermoeden” bestaat dat Sigra, het samenwerkingsverband van de acht ziekenhuizen in de regio, de mededingingswet heeft overtreden. Deze wet verbiedt organisaties om onderling afspraken te maken op het gebied van prijzen, verdeling van gebieden en over welke instellingen welk soort werk op zich nemen.

Lees hier meer

Foto: Flickr JimForest

Geef een reactie

Laatste reacties (8)