Laatste update 16:07
35

No-deal-brexit brengt import cruciale medicijnen in gevaar

Een no-deal-brexit kan desastreuse gevolgen hebben voor de levering van zo’n vijftig cruciale medicijnen. Dat heeft minister Bruins van Medische Zorg in een brief aan de Tweede Kamer geschreven, zo meldt de NOS. Om welke medicijnen het gaat, wordt niet bekendgemaakt.

Nu een brexit zonder handelsakkoord met de Europese Unie steeds dichterbij komt, is gecontroleerd welke gevolgen dat heeft voor de ruim 2700 producten die vanuit Groot-Brittannië worden geïmporteerd. Daaronder vallen ook medicijnen en hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld pacemakers. Wanneer er een no-deal plaatsvindt, kunnen die producten niet zonder meer worden verkocht in de Europese Unie. De meeste soorten medicijnen kunnen elders in Europa worden ingekocht, maar voor een deel is de EU aangewezen op Groot-Brittannië. Hierbij gaat het in zeker vijftig gevallen om geneesmiddelen die worden gebruikt voor de behandeling van levensbedreigende aandoeningen of voor kwetsbare groepen.

Om welke middelen het gaat, is niet bekend. Dit om bezorgdheid en hamsteren te voorkomen. Ook wordt er gevreesd voor speculatie waardoor de prijzen van de geneesmiddelen omhooggaan. Volgens minister Bruins worden apothekers en groothandels wel op de hoogte gesteld, zodat zij tijdig op zoek kunnen naar een alternatief.

cc-foto: Pxhere

Geef een reactie

Laatste reacties (35)