Laatste update 10:17
10

Noah, Kimmel en Colbert geëmotioneerd na Las Vegas: ‘We doen niets!’

Nadat dinsdag in Las Vegas de grootste schietpartij uit de moderne Amerikaanse geschiedenis plaatsvond, laait in de VS ook de discussie over wapenbezit weer op. Terwijl het Witte Huis zich haastte om te verkondigen dat het nu juist niet het moment is om die discussie te voeren, namen Amerikaanse tv-komieken Trevor Noah, Jimmy Kimmel en Stephen Colbert het voortouw om dat juist wel te doen.

We weten hoe het gaat. We zijn gechoqueerd, bedroefd, onze gedachten en gebeden gaan uit naar de slachtoffers. En dan, alsof we het zo afgesproken hebben, komen er mensen die zeggen: ‘Wat je ook doet, begin niet over wapens wanneer 

Dat zei Trevor Noah in zijn The Daily Show, waarna hij het fragment toonde waarin te zien is hoe Witte Huis-woordvoerster Sarah Huckabee Sanders het graag over iets anders wilde hebben dan wapenregulering. ‘Maar wanneer is het dan wel de juiste tijd,’ vroeg Noah, die erop wees dat in de twee jaar dat hij het programma presenteert er twintig massa-schietpartijen zijn geweest. En elke keer mag er niet over de wapenwet worden gesproken.

Als het na een schietpartij niet het juiste moment is, dan zullen we dat gesprek nooit kunnen voeren in de VS, want er is bijna elke dag een schietpartij.

Daarna richtte Noah zich tot de slachtoffers: ‘Sorry dat we in een wereld leven waar er mensen zijn die wapens verkiezen boven uw leven.’

Jimmy Kimmel
Ook Noahs collega Jimmy Kimmel kon zijn kalmte nauwelijks nog bewaren. Met tranen in de ogen zei Kimmel, zelf afkomstig uit Las Vegas: ‘Er werden 59 onschuldige mensen gedood. Ook voor hen was het nog geen tijd.’

Kimmel erkende dat de schutter geen strafblad had en dus simpel de identiteitscontrole was doorgekomen, waardoor hij probleemloos zijn wapens had kunnen lopen. Legaal. Maar volgens Kimmel betekent dat allerminst dat er niets had kunnen gebeuren om de slachtpartij te voorkomen:

Natuurlijk kunnen we daar wel iets aan doen. We kunnen zelfs heel veel doen, maar we doen helemaal niets. En dat is vreemd, want zodra iemand met een baard ons aanvalt, luisteren we alle telefoons af, stellen we een reisverbod in, bouwen we een muur. Wanneer iemand met een baard ons aanvalt nemen we elke mogelijke voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat zoiets ooit nog kan gebeuren. Maar wanneer een Amerikaan een geweer koopt en andere Amerikanen vermoordt, dan kunnen we er opeens niets aan doen.

Stephen Colbert
Presentator van The Late Show Stephen Colbert zei dat Donald Trump in diens persconferentie de schietpartij terecht als ‘puur kwaad’ had bestempeld. Maar, zo wilde Colbert weten:

Wat gaan we nu doen om dat pure kwaad te bestrijden? Het antwoord daarop kan niet “niets” zijn. Niets doen is laf.

Ook richtte Colbert zich rechtstreeks tot Trump, zelf een voorstander van de Amerikaanse wapenwet. Sterker, direct aan het begin van Trumps presidentschap maakte hij een wet ongedaan die het onmogelijk maakte voor verwarde personen om wapens te kunnen kopen. Colbert zei:

U zegt dat u een president wil zijn die dingen in beweging zet, die er niet om geeft hoe zaken normaliter worden afgehandeld in Washington. Nu is de kans om dat te bewijzen. Ik meen het. U bent de Republikeinen helemaal niets verschuldigd. Zij probeerden te verhinderen dat u president werd, weet u nog? Dus trek u niks van hen aan. U wilt ‘America great again’ maken? Doe dan iets wat de vorige twee presidenten niet voor elkaar kregen, zorg voor een verstandige wapenwetgeving, zoals de meerderheid van de Amerikanen het wil.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)