172

Nobelprijs voor de Vrede naar Europese Unie

Organisatie geprezen voor uitbannen oorlog, rol in de economische crisis, vrede in de Balkan

De Nobelprijs voor de Vrede wordt dit jaar toegekend aan de Europese Unie. Volgens het comité zorgt de Europese Unie al zestig jaar lang voor vrede en democratie.


De NOS:

Voorzitter Jagland zei dat oorlog in Europa, zeven decennia na het einde van de Tweede Wereldoorlog, ondenkbaar is.  Jagland roemde de hechte band tussen de vroegere vijanden Frankrijk en Duitsland. Ook prees hij de EU voor het brengen van stabiliteit in Oost-Europa na de val van het communisme, eind jaren tachtig.

NRC Handelsblad schrijft:

“De voorzitter van het comité liet eerder al weten dat de keuze dit jaar voor wat ophef zou gaan leiden. Dat zal het zeker doen, want de EU ligt natuurlijk onder vuur. Met deze keuze mengt de organisatie van de Nobelprijs zich in een actueel debat, zoals ze dat in 2009 ook deden door de keuze om de Nobelprijs aan Obama toe te kennen.

Nu.nl meldt:

De EU is een uniek project dat oorlog inwisselde voor vrede en haat voor solidariteit”, laat Martin Schulz, president van het Europees parlement vrijdag in een reactie weten. “Deze toekenning maakt overweldigende emoties los.

In de toelichting wijst het comité ook op de rol van Europa in het brengen van duurzame vrede op de Balkan en de bevordering van de mensenrechtensituatie in Turkijke door de onderhandelingen over het lidmaatschap.

cc-foto’s: looking4poetry; Adriano Aurelio Araujo

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (172)