14

Noem stormen naar windbuilen

Code rood voor Noord-Holland, Groningen en Friesland ... Nederland geeft stormen geen
 naam ... Petitie in VS om orkanen te vernoemen naar klimaatontkennende politici

In de Verenigde Staten is een petitie opgezet om de namen van tropische stormen en orkanen in de toekomst te veranderen. De namen worden nu nog bepaald op basis van een eerder vastgestelde namenlijst. Om de beurt wordt gekozen voor een jongensnaam en een meisjesnaam. Dat kan beter, bedachten de opstellers van Climate Name Change. Zij stellen voor om de stormen voortaan te vernoemen naar klimaatontkenners zoals de Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden Michele Bachmann en John Boehner.


Ook onze buren, de Duitsers, geven een naam aan stormen. Zo zijn ze onderling van elkaar te onderscheiden. De storm die donderdag over Nederland raast, heeft vooralsnog geen naam. ‘Ik zou niet weten hoe hij heet’, verklaart een woordvoerder van Meteo Consult desgevraagd aan Joop. Hij vindt het ook onnodig om de depressies namen te geven. ‘Het zou wel handig kunnen zijn wanneer er drie depressies bijelkaar in de buurt zitten, om ze van elkaar te kunnen onderscheiden, maar wij doen dat gewoon niet zo. Er zijn andere manieren om ze uit elkaar te houden.’

De Duitse weerdienst geeft overigens ook aan alle hoge drukgebieden een naam.

De woordvoerder van de KNMI was te druk met de huidige storm om ons te woord te staan. Inmiddels heeft het KNMI voor de noordelijke provincies een weeralarm afgegeven. Voor Noord-Holland, Friesland en Groningen geldt code rood.

Bekijk hier een mooie korte animatie van hoe de bewoners van een bijzonder winderig dorp omgaan met het weer.

WIND from robert loebel on Vimeo.

Bekijk hier de petitie Climate Name Cange.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)