Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nog 2 te gaan: CDA-VVD eens over 16 miljard bezuinigingen

  •  
11-08-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
572 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
De pineut: zorg, sociale zekerheid, kinderopvang … Ontzien: Defensie … PVV positie onduidelijk: gedoogsteun voor bezuinigingen?
Het ministerie van Financiën heeft de financiële plannen van vijf politieke partijen vergeleken en is tot de conclusie gekomen dat er veel overeenkomsten zijn tussen de VVD en het CDA. Op basis van hun partijprogramma’s kan er al 16 miljard euro bezuinigd worden, schrijft de Volkskrant die het vertrouwelijk overzicht te pakken heeft gekregen.
Het CDA en de De VVD onderhandelen sinds maandag over een regeerakkoord. In dit regeerakkoord moet overeengekomen worden hoe de partijen de komende jaren 18 miljard euro gaan bezuinigen. Volgens het ministerie van Financiën is 16 miljard hiervan al gevonden. De partijen willen vooral bezuinigen op het gebied van de zorg en de sociale zekerheid. Ze zijn het eens over een kortere WW, verhoging van de AOW-leeftijd en bezuiniging op de kinderopvang.
In totaal willen de partijen 5,5 miljard euro bezuinigen op de gezondheidszorg. De PVV, die ook aan de onderhandelingstafel zit, houdt vast aan een bezuiniging van 1,9 miljard. Het CDA wil bijvoorbeeld 600 miljoen euro bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking, terwijl de VVD spreekt over miljarden en hierin steun vindt van Wilders.
De positie van de PVV is onduidelijk. Eerder leverde de partij zonder zucht of stoot belangrijke programmapunten als de AOW-leeftijd in.
Eerder liepen de onderhandelingen rondom PaarsPlus stuk omdat de partijen niet tot een akkoord over de bezuinigingen konden komen.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.