17

Nog even en oceanen zitten vol ‘dead zones’

Animatiefilm 'Losing Nemo' vertelt het drama dat de oceanen boven het hoofd hangt ... Certificering voor duurzame vis gaat de visstanden niet redden

De internationale organisatie The Black Fish die strijd voor bewustwording van duurzame visserij, heeft een animatiefilm gelanceerd over de huidige situatie van de oceanen.

De titel van de film ‘Losing Nemo’, is gebaseerd op de beroemde Pixar film ‘Finding Nemo’. Het verhaal is gemaakt door een groep van 32 vrijwilligers, waaronder ook  Nederlanders, en gaat over de toekomst van de visstanden in de zeeën als we niets doen. De afgelopen zestig jaar is 90 % van alle grote vissen uit de oceanen verdwenen. Nog even en de oceanen zit vol met ‘dead zones’, gebieden waar geen vis meer leeft en waar alleen kwallen het nog volhouden. Volgens the Black Fish is het huidige systeem van certificering niet voldoende om de vis in de zee te redden. Grote trawlers vissen de zee sneller leeg dan je haar met gecertificeerde visvangst kunt beschermen. Er is dus nog een lange weg te gaan. Kijk het filmpje:

Afgelopen week bracht de Raad voor Onderzoek der Zee nieuwe feiten naar buiten over de visstanden in de Noordzee. Het kabeljauwbestand bevindt zich al jaren op een dieptepunt en ook met de zeebaars gaat het slecht.

Van schol is er sinds het begin van de metingen in 1957 nog nooit zoveel geweest. Er is nu 663.200 ton in de Noordzee. Als je graag vis eet, maar niet mee wil doen aan massale overbevissing, is het een beter idee wat vaker een scholletje uit de Noordzee te eten, dan een blikje tonijn van ver zonder keurmerk.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)