39

Nog geen enkel teken van Ai Wei Wei

Chinese kunstenaar en dissident opgepakt

De Chinese kunstenaar en dissident Ai Weiwei is op de luchthaven van Peking opgepakt door de politie. Hij wilde een vlucht nemen naar Hong Kong maar is afgevoerd. Eerder deze week onderzochten agenten drie maal zijn studio en zijn acht van zijn medewerkers gearresteerd. China is bang dat de Arabische revoluties overslaan naar China en doet er nu alles aan om haar dissidenten de mond te snoeren.

Het is niet voor het eerst dat Ai door de autoriteiten wordt vervolgd. Zo werd zijn studio in Shanghai eerder gesloopt en kreeg hij vorig jaar rond de Nobelprijsceremonie voor dissident Liu Xiaobo huisarrest. Ai heeft zich meerdere malen uitgesproken voor meer vrijheid op het internet.

NRC schrijft:

Met de arrestatie van twee juristen en een schrijver deze week is het aantal dissidenten dat sinds eind februari is opgepakt de honderd gepasseerd. De telling wordt bijgehouden door China Human Rights Defenders, Amnesty International en Duihua. Zij baseren zich op informatie van familieleden en vrienden van de plotseling verdwenen activisten, aldus Garschagen. Deze in Hongkong gevestigde mensenrechtenorganisaties denken dat daarnaast nog “enkele honderden andere dissidenten” scherp in de gaten worden gehouden of de facto huisarrest opgelegd hebben gekregen.

Update 09.30

Van Ai Wei Wei is sinds zijn arrestatie niets vernomen. Niemand weet waar hij naartoe gebracht is, of wat de beschuldigingen tegen hem zijn. Acht van zijn medewerkers zijn eerder opgepakt, verhoord en weer vrijgelaten. Ook zij weten niet wat de autoriteiten van Ai Wei Wei van plan zijn, meldt NRC.

NRC: Chinese kunstenaar Ai Weiwei opgepakt op vliegveld, regering nerveus

cc-foto: Kempton

Geef een reactie

Laatste reacties (39)