102

Nóg meer leegloop bij de PVV

Update: Ook Statenlid John van Assendelft stapt op ... 'Minder Marokkanen' uitspraak zorgt voor nog meer leegloop

Stephan Jansen, de ‘rechterhand van Geert Wilders’ stapt op. Dat schrijft Jansen zelf in een open brief in de Volkskrant. Velen gingen hem voor, maar nu wil ook Jansen niet langer deel uitmaken van de PVV vanwege de uitspraken van Wilders.

Jansen was sinds 2006 actief voor de PVV, in 2011 werd hij uiteindelijk de persoonlijke medewerker van Wilders. Hij schrijft in de brief dat de PVV zijn eigen cordon sanitaire heeft gecreëerd door de recente uitspraken. Jansen:

De recente Marokkanen-uitspraken van onze politieke leider, de heer Wilders, hebben ervoor gezorgd dat onze partij nimmer meer serieus zal worden genomen. Geen enkele politieke partij wil nog met ons samenwerken. Partijen als de VVD en het CDA worden gedwongen om te kiezen voor links, omdat een acceptabele coalitiepartner op rechts ontbreekt.

Wat opvalt is dat Jansen de uitspraak zelf niet veroordeelt.

Een tweede reden voor Jansen om op te stappen is de zogenaamde ‘linkse koers’ die de PVV volgens hem is gaan varen. “Ik heb mij in 2006 aangemeld bij de PVV vanwege het rechtse geluid van Klare Wijn en het Plan voor een nieuwe Gouden Eeuw. Van dit gedachtegoed is weinig tot niets meer over”, aldus Jansen.

Jansen zegt het gevoel te hebben nooit kritiek te kunnen uiten op de landelijke koers. Terwijl zijn oud-collega’s Wilders hiervan de schuld geven – hij zou als een soort dictator de partij leiden en van iedereen eisen dat ze in pas lopen – schrijft Jansen dat hij door zijn functie als Statenlid en persoonlijke medewerker van Wilders geen kritiek kon uiten. Jansen:

Ik kon niet eerder deze beslissing nemen zonder afbreuk te doen aan mijn verplichtingen aan de heer Wilders en de Tweede Kamerfractie van de PVV.

De Volkskrant schrijft bronnen binnen de PVV bevestigen dat ook onder andere medewerkers de onrust groot is. Onder meer vanwege de financiële huishouding van de PVV. Voor ieder Tweede Kamerlid mag de PVV-leider voor 165 duizend euro aan ondersteuning uittrekken. Door de leegloop vanwege zijn ‘minder Marokkanen uitspraak’, heeft hij sinds kort een half miljoen moeten inleveren om medewerkers van te betalen, waardoor er banen op de tocht staan.

Stephan Jansen gaat verder als als onafhankelijk Statenlid in de Provinciale Staten van Zuid-Holland.

Update 16.00
Woensdag werd bekend dat Stephan Jansen opstapt als Statenlid voor de PVV. Hij is de zoveelste PVV’er die niet langer deel wil uitmaken van de club van Wilders, na diens uitspraken over ‘minder, minder, minder Marokkanen’. Nu stapt echter ook John van Assendelft op, Statenlid in Zuid-Holland. Anders dan Jansen geeft Van Assendelft zijn zetel wel terug aan de PVV.

Van Assendelft zegt de provinciepolitiek niet te kunnen combineren met zijn werk in de gemeente van Rotterdam. Hij is namens Leefbaar Rotterdam voorzitter van de gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk.

In tegenstelling tot Jansen, die geen kritiek heeft op de uitspraken van Wilders, maar wel op de gevolgen van die uitspraken, had Van Assendelft dat wel. Toch was dat destijds geen reden voor hem om de partij te verlaten.

Lees hier zijn afscheidsbrief.

Geef een reactie

Laatste reacties (102)