Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nog meer plastic in oceanen door smeltend poolijs

  •  
28-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ijs300.jpg
Onderzoekers waarschuwen: poolijs bevat biljoenen plasticdeeltjes
De komende tien jaar zal het poolijs, dat smelt als gevolg van de klimaatverandering, een biljoen plastic deeltjes in de zee dumpen. Resulterend in een grote bedreiging voor het zeeleven. Dat meldt De Wereld Morgen op basis van een nieuw Amerikaans wetenschappelijk rapport.
Op sommige plaatsen bevat het poolijs ten minste twee keer zoveel plastic als vervuild oppervlaktewater als de Garbage Patch (de drijvende vuilnisbelt) in de Stille Oceaan. Naar schatting is dat gebied alleen al groter dan de hele Amerikaanse staat Texas. Bij een studie naar sedimenten in ijs is onlangs ongebruikelijk hoge concentraties plastic aangetroffen. Dat schrijven onderzoekers, verbonden aan het Dartmoutg College in New Hampshire, in het wetenschappelijk tijdschrift Earth’s Future.
Plasticvervuiling in de oceanen is al een groot probleem: behalve vissen en andere zeedieren, overlijden bijvoorbeeld ook jonge albatrossen, doordat het plastic in hun maag terecht komt. Nu bekend is geworden dat er nog hogere concentraties plastic in het water terecht zal komen door smeltend poolijs, trekken de onderzoekers aan de bel.
We begrijpen de milieugevolgen van microplastics nog niet helemaal, maar het is wel duidelijk dat veel zeedieren ze binnenkrijgen, inclusief commercieel aantrekkelijke soorten.
Over het ontstaan van de plasticdeeltjes schrijft De Wereld Morgen:
Dit plastic is afkomstig van verschillende producten, variërend van microbolletjes uit cosmetica tot half synthetische vezels zoals viscose van grotere, weggegooide plastic voorwerpen. Dit plastic bereikt de zee via riolen, rivieren en afvaldumping langs de kust of op zee.  De onderzoekers zeggen in hun rapport dat de hoge concentraties plastic in het poolijs een gevolg zijn van de specifieke manier waarop ijs op zee gevormd wordt. Bij de bevriezing concentreert het ijs deeltjes uit omliggende wateren die in het ijs blijven zitten tot het terug smelt.
cc-foto: Vincent Huang

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.