14

Nóg minder vrouwen op publieke zenders

Aantal vrouwen daalde van 37,6 procent naar 35,4 procent ... Vooral programma's als DWDD, Jinek en Pauw doen het slecht 

Nog minder vrouwen in televisieprogramma’s op de publieke omroep, je zou denken dat het haast niet kan, zo weinig zijn het er. Maar toch is het gelukt. De afgelopen vijf jaar is het aantal vrouwen dat te zien is gedaald. En dat terwijl de NPO in 2010 nog een prestatieafspraak sloot met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om dat aantal in vijf jaar toe te laten nemen.

Vrouwen zijn vooral bij de grote dagelijkse talkshows in de minderheid, zoals De Wereld Draait Door, Jinek en Pauw, schrijft NRC. Was in 2010 nog 37,6 procent van de deelnemers vrouw, vijf jaar later is dat aantal gedaald naar 35,4 procent. Driekwart van de gasten bij de talkshows was man. NRC:

DWDD had de meeste mannen aan tafel: 82 procent. Jinek (73 procent) en Pauw (72 procent) doen het iets beter.

In 2013 presenteerde bestuurslid Shula Rijxman van de NPO nog een lijst met vrouwelijke deskundigen en experts in De Wereld Draait Door, in de hoop dat redacties daar voortaan uit zouden putten. Toch is het aantal vrouwen gedaald.

Volgens redacties kost het vaak veel moeite om vrouwen te vinden die én geschikt zijn én bereid om mee te werken aan het programma. Zo zei Jeroen Pauw voor aanvang van zijn programma in een interview met het Algemeen Dagblad nog dat er alleen vrouwelijke gasten aan tafel van zijn programma zouden komen “als ze langzamerhand iets in onze samenleving gaan betekenen. Maar feitelijk is dat niet zo”. Een pijnlijke constatering waardoor hij even werd weggezet als seksist, maar hij legt uit:

Er is geen vrouwelijke fractievoorzitter in de Tweede Kamer, grote gemeenten hebben geen vrouwelijk burgemeester, er zijn minder vrouwelijke hoogleraren en zelfs ministers. Op het terrein waarop je het vaakst mensen uitnodigt, personen die kleur aan onze samenleving geven vanwege hun functies, zijn vrouwen ontzettend ondervertegenwoordigd. Ik kan niet zeggen: ‘de burgemeester van Den Haag is een man, dan nemen we maar die van Schin op Geul’.

Lees ook de opinie van Joyce Brekelmans: Jeroen Pauw heeft gelijk, dus wat gaan we daaraan doen? 

Geef een reactie

Laatste reacties (14)