Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nóg minder vrouwen op publieke zenders

  •  
09-07-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
dwdd300_03.jpg
Aantal vrouwen daalde van 37,6 procent naar 35,4 procent ... Vooral programma's als DWDD, Jinek en Pauw doen het slecht 
Nog minder vrouwen in televisieprogramma’s op de publieke omroep, je zou denken dat het haast niet kan, zo weinig zijn het er. Maar toch is het gelukt. De afgelopen vijf jaar is het aantal vrouwen dat te zien is gedaald. En dat terwijl de NPO in 2010 nog een prestatieafspraak sloot met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om dat aantal in vijf jaar toe te laten nemen.
DWDD had de meeste mannen aan tafel: 82 procent. Jinek (73 procent) en Pauw (72 procent) doen het iets beter.
In 2013 presenteerde bestuurslid Shula Rijxman van de NPO nog een lijst met vrouwelijke deskundigen en experts in De Wereld Draait Door, in de hoop dat redacties daar voortaan uit zouden putten. Toch is het aantal vrouwen gedaald.
Volgens redacties kost het vaak veel moeite om vrouwen te vinden die én geschikt zijn én bereid om mee te werken aan het programma. Zo zei Jeroen Pauw voor aanvang van zijn programma in een interview met het Algemeen Dagblad nog dat er alleen vrouwelijke gasten aan tafel van zijn programma zouden komen “als ze langzamerhand iets in onze samenleving gaan betekenen. Maar feitelijk is dat niet zo”. Een pijnlijke constatering waardoor hij even werd weggezet als seksist, maar hij legt uit:
Er is geen vrouwelijke fractievoorzitter in de Tweede Kamer, grote gemeenten hebben geen vrouwelijk burgemeester, er zijn minder vrouwelijke hoogleraren en zelfs ministers. Op het terrein waarop je het vaakst mensen uitnodigt, personen die kleur aan onze samenleving geven vanwege hun functies, zijn vrouwen ontzettend ondervertegenwoordigd. Ik kan niet zeggen: ‘de burgemeester van Den Haag is een man, dan nemen we maar die van Schin op Geul’.
Lees ook de opinie van Joyce Brekelmans: Jeroen Pauw heeft gelijk, dus wat gaan we daaraan doen? 

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.