Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuwe dieptepunt: nog nooit zo weinig poolijs gemeten

  •  
29-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
seaice_max_2016_03_21_4k_b_waveline.2500
Ruimtevaartmaatschappij Nasa heeft satellietbeelden online gezet waaruit blijkt hoe groot het effect van de opwarming van de aarde is. Nog nooit was er zo weinig poolijs als afgelopen winter.
De beelden zijn allesbehalve rooskleurig. Volgens de wetenschappers van NASA zijn de afgelopen dertien jaar desastreus geweest voor het poolijs. Door de steeds warmere lucht en zee kan het ijs niet goed genoeg aangroeien en worden de vlakken ijs steeds kleiner. Op de foto is dit duidelijk te zien aan de oranje lijn die langs het ijs loopt. De onderzoekers zien een duidelijke trend naar beneden, ook al zijn er soms nog strengere winters.
Poolijs is belangrijk voor de temperatuur op aarde. De witte ijskappen reflecteren de zon. En hoe minder ijs, hoe minder zonlicht teruggekaatst kan worden. De oceaan warmt dan op door het zonlicht, wat wereldwijd effect heeft op het klimaat.
De NASA zette ook een animatie van de aangroei van het poolijs online. Bekijk die hier:
 

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.