2

Nog steeds geen spoor van Nigeriaanse schoolmeisjes

Update: Boko Haram eist verantwoordelijkheid ontvoering op ... President Goodluck Jonathan geeft het eindelijk openlijk toe: meisjes zijn nog steeds vermist 

In april werden honderden meisjes in het noord-oosten van Nigeria ontvoerd, vermoedelijk door de extremistische organisatie Boko Haram. De leider van het land, president Goodluck Jonathan hield tot nu toe zijn lippen op elkaar, maar heeft nu eindelijk toegegeven dat de veiligheidsdiensten nog altijd niet weten waar de 276 meisjes worden vastgehouden.

De overheid heeft het leger en de luchtmacht ingezet, maar dat is allemaal tevergeefs gebleken. Op tv riep de president daarom de hulp van ouders en lokale gemeenschappen in. De afgelopen week zijn talloze mensen in Nigeria de straat op gegaan om te demonstreren tegen de lakse houding van de overheid. Deze doet volgens de demonstranten te weinig om een einde te maken aan de zaak. Inmiddels is een 26-koppig team aangesteld om onderzoek te doen naar de vermissing. Naar schatting heeft Boko Haram overigens alleen dit jaar al zo’n 1500 mensen om het leven gebracht in het West-Afrikaanse land.

Update 13.00

Boko Haram heeft de verantwoordelijkheid voor de kidnapping van de schoolmeisjes opgeëist. Dat meldt France 24. In een video in handen van persbureau AFP zegt Boko Haram-leider Abubakar Shekau de meisjes te hebben ontvoerd. 

In de tussentijd is de vrouw die leiding geeft aan de protesten die aandacht vragen voor de honderden ontvoerde schoolmeisjes in Nigeria, opgepakt op last van de echtgenote van de Nigeriaanse president. Dat meldt de BBC. Naomi Mutah nam deel aan een bijeenkomst van First Lady Patience Jonathan en werd na afloop door de politie gearresteerd en meegenomen.  De vrouw van de president zou de demonstranten hebben uitgescholden. Ook trekt ze in twijfel of de meisjes überhaupt zijn ontvoerd. Volgens de First Lady behoren de vrouwen zelf tot de terroristische groep die verantwoordelijk zijn voor de ontvoering. Volgens haar is de ontvoering verzonnen om haar echtgenoot een slechte naam te bezorgen. 

The Guardian: Nigerian president urges safe return of kidnapped girls

Geef een reactie

Laatste reacties (2)