Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nog steeds ongekend groot tekort aan medicijnen

  •  
23-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
medicijn300.jpg
Marktwerking verpest medicijnproductie … Tekort aan kankermedicatie en hartmedicatie
Patiënten kunnen steeds vaker niet aan medicijnen komen, doordat deze van de markt verdwijnen of tijdelijk niet meer beschikbaar zijn. Dat meldt het AD op basis van eigen onderzoek. Apothekers en medisch specialisten luiden de noodklok.
Het aantal medicijnen dat definitief uit de handel is verdwenen is sinds 2004 verdubbeld. Het komt bovendien ook vijf keer zo vaak voor dat medicijnen maanden of jaren niet leverbaar zijn. Het gaat dan onder meer om antibiotica, oordruppels en medicijnen voor kankerpatiënten.
Oorzaak van het van de markt verdwijnen van medicijnen ligt bij de vergoeding: sinds 2008 vergoeden verzekeraars alleen nog de goedkoopste middelen die aan de eisen voldoen. Volgens het AD zijn die medicijnen bijna tweehonderdduizend keer per week niet leverbaar. De alternatieven zijn ook steeds vaker niet op voorraad, omdat ze niet worden vergoed.
Eerder trok KNMP, de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers KNMP, nog aan de bel vanwege het tekort aan Digoxine, een medicijn voor hartpatiënten. Dat middel zou niet meer leverbaar zijn wat levensgevaarlijke situaties met zich mee zou kunnen brengen. Plotseling met het medicijn stoppen is levensgevaarlijk. De pil kan echter nog worden vervangen door een drank met dezelfde werkzame stof of een injectievloeistof.
De Volkskrant berichtte eerder op basis van cijfers van Farmanco, een databank waar apothekers medicijntekorten registreren, dat er voornamelijk een groot tekort is aan kankermedicatie en antipsychotica. KNMP wijdde het tekort destijds al aan ‘economische redenen’. “Wereldwijd voelen farmaceuten de effecten van de crisis. We zien de afgelopen jaren dat fabrikanten middelen voor kleine groepen patiënten waar weinig op te verdienen is, uit het assortiment halen,” aldus Doerine Postma, apotheker en onderzoeker bij KNMP.
cc-foto: NLPortaal

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.