19

Nokia aangeklaagd om levering Iraans afluistersysteem

Afluistersystemen zitten standaard verwerkt in telecompakketten van Nokia omdat de VS en de EU ze afnemen. Maar de verkoop van hetzelfde systeem heeft ernstige gevolgen voor activisten en journalisten in het Midden-Oosten

De Iraanse journalist Isa Saharkhiz klaagt Nokia Siemens Networks aan voor de verkoop van een afluistersysteem aan Iran. Volgens zijn advocaten helpt het telecombedrijf daarmee een regime dat mensenrechten schendt en de oppositie in haar land in de greep houdt.

Activist en journalist Saharkhiz zit in Teheran in de gevangenis doordat de Iraanse politie zijn verblijfplaats kon traceren na het afluisteren van zijn telefoongesprekken. In het telecomsysteem dat Nokia Siemens Networks (NSN) aan Iran verkoopt zit een Wettelijk Onderscheppingsysteem ingebouwd waardoor overheden telefoons kunnen afluisteren. In eerste instantie was het geen standaard service van NSN, maar omdat de aanvraag zo groot is – duizenden landen inclusief Amerika en EU-landen maken gebruik van het systeem – besloot NSN het afluistersysteem standaard in het telecompakket op te nemen.

De advocaten van Saharkhiz menen dat NSN hun communicatiesysteem ook zonder het Wettelijke Onderscheppingssysteem had kunnen leveren, wetende dat Iran mensenrechten schendt en dissidenten de mond wil snoeren. Zo is te lezen in de Guardian. Advocaat Ali Herischi zegt in de Britse krant: “Mijn client is een van de voorbeelden van honderd gevangenen die zijn gearresteerd en gemarteld omdat de overheid hen heeft gevonden via het afluistersysteem.”

NSN heeft inmiddels het Wettelijke Onderscheppingssysteem op non-actief gesteld in Iran en is geschrokken door de aanklacht. “We hadden de situatie beter moeten inschatten”, vertelde NSN in juni tegen een europarlemantarier van de Commissie Mensenrechten, maar hij zei ook “als technologie wordt misbruikt, moeten ook diegenen aangepakt worden die het systeem misbruiken.”

De Iraanse overheid wordt nog steeds niet gestraft voor de misbruik van de afluistertechnologie. Twee Chinese telecombedrijven helpen de Iraanse regering inmiddels met nieuwe afluistersystemen, want waar vraag is, is aanbod.

The Guardian: Iranian activist sues telecoms firm over ‘spying system’

cc-foto: Soudeh

Geef een reactie

Laatste reacties (19)