Laatste update 23:15
124

Nonnen zetten vluchteling op straat omdat ze lesbisch is

Een Oegandese vluchteling die geen verblijfsvergunning kreeg van de IND omdat ze niet geloofden dat ze lesbisch was, werd gisteren door nonnen de 24-uursopvang in het klooster van Missionaires of Charity uitgezet, vanwege haar geaardheid. Tot zover de befaamde tolerantie van Nederland.

Justine zou vanwege haar geaardheid ‘een gevaar zijn voor kinderen en de andere vrouwen’, zo stelt een van de nonnen tegenover AT5. De beslissing om haar de deur te wijzen werd genomen nadat ze toestemming vroeg om buiten de toegestane uren het klooster te verlaten om te helpen met het versieren van een boot voor de Pride. De boot was van RozeLinks, een werkgroep van GroenLinks. Volgens de nonnen had Justine direct na binnenkomst moeten vertellen dat ze lesbisch is en werd toen dat alsnog duidelijk werd onmiddellijk besloten om haar op straat te zetten. “Ze willen hun leven niet veranderen, dan kan ik ze ook niet redden”, aldus een van de betrokken nonnen tegen AT5.

Justine is erg aangeslagen door hoe ze werd behandeld:

Ze zeiden dat ik in Amsterdam eindelijk vrij zou zijn. Maar ik word nog niet geaccepteerd.

Mireille Sampimon, lid van RozeLinks, kon het nauwelijks geloven toen haar ter ore kwam hoe Justine werd behandeld. Ze reed meteen naar het klooster, constateerde dat het echt zo was en nam Justine mee naar haar eigen huis. De laatste verblijft nu tijdelijk bij een ander GroenLinks-lid in de stad, maar Sampimom vindt de gang van zaken ‘belachelijk, notabene in de week van de Pride’.

Roze in Blauw zou inmiddels onderzoek doen naar het voorval.

Cc-foto: Przemko Stachowski

Geef een reactie

Laatste reacties (124)