11

Noodlot slaat opnieuw toe in Moerdijk

Update: Brand Shell geblust ... Brand tot in Rotterdam te zien ... Omstanders melden 'gigantische vuurbal' en 'twee harde knallen' na explosie op Shell-terrein Moerdijk ... Twee gewonden ... Burgemeester waarschuwt: bij brand zou ethyl- of methylbenzeen vrijgekomen zijn

Op het industrieterrein van Moerdijk heeft dinsdagavond rond kwart voor elf een gigantische explosie plaatsgevonden bij Shell, waarna brand is uitgebroken. De vlammen zijn vanaf kilometers afstand te zien en woeden nog steeds.


Update woensdag 07.00
De brand bij Shell is rond 05.30 woensdagochtend helemaal geblust. In een lege benzeenreactor brak dinsdagavond een grote brand uit na een aantal kleine explosies. Daarbij raakten twee mensen lichtgewond. Volgens burgemeester Klijs is bij de explosies en brand ethylbenzeen vrijgekomen, maar is dat niet gevaarlijk voor de volksgezondheid.

Update 00.30 uur:

In tegenstelling tot eerder bericht zijn er toch 2 tot 4 gewonden gevallen bij de brand in Moerdijk. De verwondingen vallen mee. Dat meldt het officiële Twitteraccount van Lifeliner Nederland, dat verslag doet van de inzet van Nederlandse traumahelikopters. 

Update 00.03 uur:
Burgemeester Moerdijk adviseert: blijf binnen, sluit ramen en deuren. Bij de brand zou ethyl- of methylbenzeen vrijgekomen zijn.

Update 23.50 uur:
Vanuit Strijen wordt door inwoners gemeld dat er een soort isolatiemateriaal uit de lucht neerdwarrelt. De brand is ondertussen opgeschaald naar Grip 3.

Update 22.40 uur:
Volgens Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant is er geen sprake van vermisten of gewonden. De vuurzee wordt minder intens.

Eerder:
Bewoners in de omgeving hoorde twee ‘enorm harde knallen’ en zagen een ‘vuurbal’ boven het terrein. De vlammenzee is meters hoog en de brand is ondertussen opgeschaald naar Grip 2. Het is zeer druk rondom het industrieterrein, want de brand trekt veel bekijks van omstanders.

Volgens omstanders is de vuurzee vergelijkbaar met die van de brand bij Chemie-Pack, dat schrijft Omroep Brabant. In januari 2011 ontstond er op hetzelfde terrein brand bij Chemie-Pack, een bedrijf dat verpakkingen voor chemische stoffen maakt. Op een opslagpark vlogen tien tanks van 23.500 liter met brandbare, giftige en bijtende stoffen in brand. Ook dat ging gepaard met enorme explosies. Het bedrijf werd door de brand verwoest en werd later failliet verklaard.

Uitgerekend morgen zou een boek worden gepresenteerd over de vorige ramp in Moerdijk. De gemeente Moerdijk heeft zelf een boek geschreven over de brand bij Chemie-Pack en de nasleep daarvan. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie zou eigenlijk woensdag het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

cc-foto: @Korsmit

Geef een reactie

Laatste reacties (11)