8

Noodtoestand Bahrein afgekondigd

Update: Politieagenten slaan demonstranten uiteen... Straten van Sitra bezaaid met lichamen... Koning wil onrust tussen sjiieten en soennieten in het land beteugelen

De koning van Bahrein, Hamad, heeft de noodtoestand afgekondigd. De noodtoestand zal drie maanden van kracht zijn. Hij hoopt zo de onrust in het land de kop in te kunnen drukken. De aankondiging van de maatregel volgt op de oproep van een groep parlementariërs om de staat van beleg af te kondigen.

Update 16 maart, 10.00

De politie van Bahrein heeft demonstranten rondom de Pearl-rotonde met traangas uiteengeslagen. De demonstraties concentreerden zich de afgelopen tijd rondom Pearl-rotonde in de hoofdstad Manamah. Duizenden demonstranten kamperen daar al weken.

Bij de ontruiming van het plein zijn negen doden gevallen, meldt de Volkskrant.

Eerder stuurden Saoudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten 1500 militairen en politieagenten naar het gebied om overheidsgebouwen en andere infrastructuren te beschermen. De militairen moeten helpen bij het beheersen van de onrust onder de sjiitische meerderheid.

De sjiietische demonstranten hebben eerder opgeroepen tot een dialoog, maar hun voorstel is afgewezen door de koning. Hierop stapten alle achttien leden van de oppositie op, uit protest op het geweld dat tegen de demonstranten wordt gebruikt.

De noodtoestand is uitgeroepen om zogenoemde ‘extremistische elementen’ de kop in te drukken. Deze zouden in het land een sektarisch conflict proberen te creëren. De dictator van Libië gebruikt eenzelfde argument bij het continue geweld dat gebruikt wordt tegen Libische demonstranten. Khadaffi beweert dat al-Qaida achter de onrust in het land zit.

In Bahrein maken de sjiieten zo’n zeventig procent van de bevolking uit. De groep zegt al langer systematisch te worden gediscrimineerd door het soennitische koningshuis.

Update 16.30

Volgens ooggetuigen zijn de straten van Sitra bezaaid met lichamen van doodgeschoten demonstranten. Dat meldt de Arabische zender Al Jazeera.

NOS: Noodtoestand Bahrein afgekondigd

cc-foto: The Sniper

Geef een reactie

Laatste reacties (8)