Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Noodtoestand in Jemen afgekondigd

  •  
23-03-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Update: President Saleh wil vervroegde presidentsverkiezingen... De grondwet is opgeschort en het leger heeft vergaande bevoegdheden gekregen
In Jemen heeft het parlement vandaag op verzoek van president Ali Abdullah Saleh de noodtoestand afgekondigd. De grondwet is voor een periode van dertig dagen opgeschort en het leger heeft vergaande bevoegdheden gekregen om tegenstanders van het regime te arresteren en op te sluiten. Ook is de censuur van de media opgeschroefd en zijn straatprotesten verboden.
Demonstranten eisen het vertrek van de president, maar de maatregelen zijn een signaal dat Saleh niet van plan is op te stappen.
De maatregelen zijn ingesteld nadat er tijdens een manifestatie 52 doden zijn gevallen. Naar verluidt zijn ze aangevallen door aanhangers van het regime.
In Jemen dreigt nu een burgeroorlog. Diverse legercommandanten hebben zich achter de oppositie geschaard, waardoor beide kampen steun krijgen van legereenheden.
Update 15.30
De president heeft wel aangeboden vervroegde presidentsverkiezingen te houden. Voor het einde van 2011 moeten deze plaatsvinden.  Hij schrijft dit in een voorstel aan oppositiegroepen.
Ook stelt Saleh voor een referendum te houden over een nieuwe grondwet.
De oppositie heeft nog niet gereageerd op het voorstel. Een ander voorstel van de president, om aan het eind van dit jaar op te stappen en een overgangsregering aan te stellen, is eerder verworpen door de oppositie.  De oppositie stelt dat de president maar één optie heeft en dat is nu vertrekken, zonder vertraging en zonder voorwaarden.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.