8

Noodtoestand Syrië na bijna 50 jaar opgeheven

UPDATE: Syrische mensenrechtenactivist eist ook hervormingen in rechtssysteem

De Syrische president Bashar al-Assad duldde geen enkele opstand vanuit het volk. Demonstraties eindigden de afgelopen maanden in bloedbaden, maar inmiddels lijkt daar verandering in te komen. Op de Syrische staatstelevisie heeft hij aangekondigd de noodtoestand komende week op te heffen.

Na 48 jaar lijkt er een eind te komen aan de repressie van Assad, maar of de harde optredens van zijn veiligheidsapparaat uitblijven, valt nog te bezien. De Syrische jurist en mensenrechtenactivist Haytham Maleh zei zondag dat Assad ook hervormingen in het rechtssysteem moet doorvoeren omdat die nu corrupt en partijdig is.

De president heeft aangekondigd met een nieuwe wetgeving te komen ‘die hard zal zijn voor saboteurs’, schrijft Trouw. Assad zegt de kloof tussen burger en volk te willen overbruggen. Hij meent een pakket aan hervormingen door te voeren die demonstraties in de toekomst overbodig zullen maken. Voor het eerst zegt hij de betogers tegemoet te willen komen door bereid te zijn om met hun vakbonden te overleggen. Eerder meende hij dat de protesten acties van samenzweerders zijn die verdeeldheid onder het Syrische volk willen zaaien.

Trouw: Noodtoestand Syrië wordt na bijna vijftig jaar opgeheven

Geef een reactie

Laatste reacties (8)