6

Noodweer doet olievlek Nieuw-Zeeland groeien

Natuurbeschermers waarschuwen voor een tragedie rijk dierenleven

Hevig noodweer heeft de olievlek afkomstig uit containerschip Rena doen groeien. Deskundigen vrezen dat het schip in tweeën breekt. Van de 1.700 ton aan stookolie die zich in het schip bevindt, is inmiddels 350 ton ontsnapt. Het opruimen van de olie gaat erg langzaam. Net als het wegpompen van het restant olie in de lekkende tank. Nog maar 10 ton olie is afgevoerd.


Nog altijd verliest de olietanker die vaart onder Liberiaanse vlag dikke stookolie. Volgens de Nieuw-Zeelandse regering is het de grootste maritieme milieuramp in de geschiedenis van het land. De autoriteiten adviseren mensen op stranden af te blijven van de schaal- en schelpdieren aangezien de olie inmiddels ook op nabij gelegen stranden is aangespoeld.

Natuurbeschermers waarschuwen voor een tragedie voor het rijke dierenleven. Dat schrijft de Guardian. Nieuw-Zeeland is de zeevogel hoofdstad van de wereld. Zo’n 85 verschillende soorten zeevogels strijken er ieder jaar neer om te paren en het broedseizoen is net begonnen. Het Wereld Natuurfonds (WWF) in het land vreest vooral voor de morinelplevier waarvan er nog maar 1.200 zijn. Wanneer de container in tweeën breekt vreest het WWF voor een tragedie voor het leven van de vele pinguïns, walvissen, dolfijnen, zeehonden en de vele zeevogels die er wonen.

Inmiddels zijn er meer dan 300 militairen ingezet om de olie op te ruimen onder leiding van specialisten uit Australië, Engeland en ook Nederland. Rena die op de Bay of Plenty is gestrand heeft inmiddels een gebied van vijf kilometer met slib vervuild. Intussen proberen vliegtuigen en helikopters de olie met chemicaliën op te lossen.

NRC: Olievlek getroffen schip Nieuw-Zeeland groeit – ‘ergste milieuramp’
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (6)