Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Noodzaak snel ingrijpen in Griekse crisis nu alom gevoeld

  •  
29-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_Griekenland_BlutoBlutarski_300.jpg
Duitsland zegt steun toe na dringende oproep van IMF en ECB. Die waarschuwen dat hele Europese economie gevaar loopt
Het lijkt erop dat er snel een akkoord komt voor de financiële redding van Griekenland. Ook Duitsland, één van de grootste tegenstanders van steun, heeft woensdag zijn medewerking toegezegd. De Duitse overheid gaf hiermee gehoor aan een dringende oproep van voorzitters van de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationale Monetaire Fonds (IMF).
President Jean-Claude Trichet van de ECB en directeur Dominique Strauss-Kahn van het IMF waarschuwden woensdag in Duitsland dat de hele Europese economie in gevaar zou komen als Griekenland niet snel financiële steun kreeg.
Er is een absolute noodzaak snel te beslissen”, zei Trichet. “Hoe sneller hoe beter”, aldus Strauss-Kahn. “Als we dit probleem in Griekenland niet oplossen, kan dat grote gevolgen hebben voor de rest van de EU.
Dat de schuldencrisis zich feitelijk al naar andere Eurolanden verspreidde werd woensdag ook al duidelijk. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s(S&P) maakte bekend dat ook Spanje en Portugal minder kredietwaardig waren bevonden. Ook in Ierland en Italië staat de kredietwaardigheid zwaar onder druk.
De EU en het IMF hadden al afspraken gemaakt om Athene te hulp te komen met 45 miljard euro, maar dit zal waarschijnlijk niet genoeg zijn. Woensdag werd al gesproken over leningen ter waarde van 135 miljard euro, zo meldde  De Volkskrant.
Bondskanselier Angela Merkel maakte na haar gesprek met de twee topbankiers bekend dat ze de besluitvorming over de leningen zou versnellen, zodat volgende week een besluit mogelijk is. Dat meldt Trouw donderdag.  
Duitsland zal in de steunoperatie ruim acht miljard euro bijdragen, het meeste van alle deelnemende landen. Nederland doet voor 1,8 miljard euro mee, als de operatie van start gaat. Daarvoor is eerst nog een unaniem besluit van alle zestien eurolanden nodig.
Experts van de Europese Commissie, ECB en IMF overleggen in Athene over de laatste details. Op 10 mei moeten de leiders van de eurolanden op een speciale top in Brussel hun fiat geven.
Lees meer in het FD

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.