7

Nooit meer ongezien avondje uit

App maakt bezoekersprofielen van bars aan de hand van camerabeelden

Gezichtsherkenning en -detectie treden definitief uit de wereld van de science fiction. Een nieuwe app bepaalt aan de hand daarvan het uitgaanspubliek in bars. Daardoor is op afstand uit te lezen hoe het publiek is verdeeld in leeftijd en geslacht. Stappers kunnen zo bepalen of de tent een bezoekje waard is.

De nieuwe toepassing SceneTap, wordt beschreven in de New York Times in een artikel dat de trend van gezichtsherkenning en -detectie in kaart brengt. Bij herkenning gaat het om het identificeren van individuen. Die techniek wordt bijvoorbeeld door Facebook toegepast. De site achterhaalt bij het uploaden van foto’s welke van je vrienden er op te zien zijn. Volgens Facebook is de dienst razendpopulair.

De krant schrijft dat gebruikers zich niet realiseren, of er niet om malen, dat Facebook daartoe een biometrisch profiel van hen aanlegt. Dat profiel kan overigens op verzoek uitgezet worden. Facebook belooft dat het profiel dan ook vernietigd wordt.

Bij detectie gaat het er om dat software bepaalt of er een gezicht te zien is. Zo is er software die kan bepalen of bij een chat ook daadwerkelijk een gezicht te zien of dat er iets anders wordt getoond.

Een reclamebureau gebruikt detectie-software om te bepalen of voorbijgangers mannen of vrouwen en hoe oud zijn. Aan de hand daarvan wordt reclame op billboards aangepast.

Wat vind je er van? Goede ontwikkeling of griezelig?

‘Ken ik jou niet ergens van?’: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (7)