Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Noord-Afrikaanse landen willen vluchtelingen niet screenen

  •  
21-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
22735056676_1de79ac23c_z
De eurocommissaris voor migratie, de Griek Dimitris Avramopoulos, kan Noord-Afrikaanse landen vooralsnog niet warm krijgen om detentiecentra voor vluchtelingen in die landen te plaatsen. Dit meldt The Guardian. De EU wil graag de samenwerking met Algerije, Egypte, Libië, Tunesië, Niger en Marokko intensiveren op migratiegebied. Volgens Avramopoulos ging het om verkennende gesprekken: ‘Er moet nog een officieel plan op tafel komen.’
Waar de eurocommissaris behoorlijk optimistisch is over de afloop, laat de Tunesische EU-ambassadeur Tahar Cherif een ander geluid horen. ‘Het idee is voorgelegd aan het hoofd van onze regering tijdens een bezoek aan Duitsland én het is ook gevraagd door Italië. Het antwoord is helder: nee!’ Cherif wijst op het feit dat het zijn land aan de middelen ontbreekt detentiecentra te organiseren. ‘We hebben al zoveel last van wat er in Libië gebeurd.’
De centra zijn bedoeld om vluchtelingen die in de richting van Europa reizen vroegtijdig op te vangen, zodat gevaarlijke situaties op de Middellandse Zee worden vermeden. Dit mes snijdt overigens aan twee kanten: steeds meer Europese landen weigeren vluchtelingen of zetten ze zonder pardon het land uit. Vooral landen als Italië en Griekenland, die in de afgelopen jaren veel vluchtelingen hebben opgevangen, vinden dat andere Europese landen te weinig verantwoordelijkheid nemen.
Op een ingelaste EU-top, komende zondag, zal migratie hoog op de agenda staan. Italië, dat weigerde te verschijnen omdat het land voor te veel vluchtelingen verantwoordelijk is (Italië vormt voor vluchtelingen die oversteken vanuit Noord-Afrika de eerste aankomst), heeft nu toch toegestemd om te komen. Volgens EU-regels is een lidstaat verantwoordelijk voor een vluchteling vanaf het moment dat die vluchteling in zijn territorium verschijnt.
Cc-foto: Tom Albinson
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.