Laatste update 18:48
79

Noord-Ier naar Europees Hof voor de Mensenrechten om taart voor homohuwelijk

De Noord-Ier Gareth Lee die een rechtszaak verloor over een taart met een pro-homohuwelijk-boodschap, stapt naar het Europese Hof voor de Mensenrechten. De man had een bakkerij in 2014 gevraagd om de taart te maken, maar de evangelische eigenaars weigerden dat. Lee liet de taart met de tekst ‘Support gay marriage’ vervolgens bij een andere bakkerij maken, maar stapte wel naar de rechter.

Vijf rechters van het hoogste rechtscollege in Noord-Ierland stelden de christelijke bakkers vorig jaar in het gelijk. Lagere rechters vonnisten eerder wel in het voordeel van Lee. Volgens hen hadden de bakkers Lee gediscrimineerd omdat hij homo is. Lee meent dat de uitspraak van de hoogste rechters in Noord-Ierland een gevaarlijk precedent schept, vertelt hij aan The Guardian. “Deze zaak draait om de vraag of bedrijven zelf kunnen kiezen welke klanten zij willen.”

De advocaten van Lee verwachten dat hij van de Europese rechters gelijk zal krijgen. Het argument dat een bakker geen taart hoeft te maken met een boodschap waar hij niet achter staat, schuiven zij terzijde. Geen normaal denkend mens zal ervan uitgaan dat de bakkers voor het homohuwelijk zijn als zij een taart bakken met die boodschap, stellen zij.

Cc-foto: See-ming Lee

Geef een reactie

Laatste reacties (79)