43

Noord-Irak weer geteisterd door IS-geweld

IS-strijders doden 80 mannelijke yezidi's in Noord-Irak ... Vrouwen afgevoerd naar IS-gecontroleerde steden ... VS voert weer luchtaanvallen uit ... VN-raad stelt sancties in, keurt geweld af

De VN-Veiligheidsraad is vrijdag akkoord gegaan met een aantal sancties tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Ook tegen het al-Nusra Front en andere islamitische militanten worden maatregelen getroffen. Zo zijn bijvoorbeeld zes personen op een zwarte lijst gezet, omdat ze de organisaties hebben gefinancierd en er wapens aan hebben geleverd. Een militair ingrijpen zit er wat betreft de Veiligheidsraad nog niet in.

Volgens de raad maakt IS zich schuldig aan ‘systematische en grootschalige mensenrechtenschendingen’. Daarom hebben de mensen op de zwarte lijst een reisverbod gekregen. Ook zijn hun buitenlandse tegoeden bevroren. De Veiligheidsraad benadrukt echter dat de sancties geen vrijbrief zijn voor militair ingrijpen. “De resolutie moet niet worden gezien als een aanmoediging voor het gebruik van geweld”, aldus de Russische diplomaat Petr Illitsjev.

80 yezidi’s omgekomen
Vrijdag hebben IS-strijders in een dorp in Noord-Irak weer een bloedbad aangericht. Bij een aanval in Kojo vielen gisteren zo’n 80 doden. De IS-strijders hadden het dorp al een aantal dagen omsingeld. Dat melden CNN en het Koerdische persbureau Basnews. Onder de doden zijn alleen mannenl vrouwen zijn naar verluidt meegenomen naar steden die door IS worden gecontroleerd. CNN benadrukt dat er nog geen onafhankelijke bevestiging is van de gewelddaden.

In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben de Verenigde Staten weer luchtaanvallen uitgevoerd op Noord-Irak. De aanvallen zijn uitgevoerd nabij de Mosul-dam en vijf steden in de regio. Het Amerikaanse leger had van tevoren al bekendgemaakt dat het de Mosul-dam wilde ‘losweken’ van IS.

Vrijdag kwamen de EU-landen nog overeen dat de landen die wapens willen en kunnen leveren aan de Koerden in Noord-Irak, dat mogen. EU-ambassadeurs gaven lidstaten die wapens willen leveren eerder al groen licht om dat te doen. De Raad steunt dat besluit nu. Voorwaarde is wel dat de inzet niet in strijd is met nationale wetten van de lidstaten en dat er toestemming voor wordt gegeven door de autoriteiten in Bagdad.

In het noorden zijn inmiddels de eerste Duitse hulpgoederen aangekomen. Een transportvliegtuig van het Duitse leger landde in de nacht van vrijdag op zaterdag in het noorden, in de stad Erbil. Een tweede vliegtuig kan waarschijnlijk pas zaterdagnacht vertrekken.

De Morgen: VN-Veiligheidsraad gaat akkoord met sancties IS
De Volkskrant: ‘IS doodt tachtig yezidi’s en ontvoert vrouwen’

Geef een reactie

Laatste reacties (43)