Laatste update 12:57
158

Noord-Korea bevestigt denuclearisering, VS garandeert veiligheid

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un is akkoord gegaan met een intentieverklaring waarmee hij belooft zijn hele land van atoomwapens te ontdoen. De Verenigde Staten zal vanaf dat moment de veiligheid van het land garanderen, zegde de Amerikaanse president Donald Trump toe. Naast dit voornemen beloven de land elkaar de onderlinge betrekkingen te verbeteren en vrede te bewerkstelligen, zo is te lezen in een akkoord dat beide leiders ondertekenden.

Voor het eerst in de geschiedenis heeft een ontmoeting plaats gevonden tussen een Amerikaanse president en een Noord-Koreaanse ambtsgenoot. Dit maakt het tot een historisch evenement, wat de uitkomst ook mag zijn. Donald Trump en Kim Jong-Un schudden handen in Singapore, aten samen en spraken zowel onderling als met adviseurs. Het citaat van de dag ging vooraf aan de ontmoeting: ‘De hele wereld kijkt mee en velen zullen de onwaarschijnlijke ontmoeting zien als science fiction,’ zei Kim Jong-Un. Het moment van handen schudden, waar lang naar werd uitgekeken, was wel degelijk realiteit:

Wat er zoal is besproken staat in de slotverklaring; wat niet besproken werd, is ook duidelijk. Mensenrechten zijn in ieder geval niet op tafel gekomen, meldt de BBC. Een korte vraag-antwoord sessie met de internationale pers zag er zo uit:


Dennis Rodman, voormalig top-basketballer en een goede vriend van Kim Jong-Un, was eveneens euforisch over de ontmoeting:

Als iedereen weer thuis is, moet er een blijvende herinnering zijn gemaakt. Een gedenkmunt helpt daar bij. Enige aantekening bij het feit dat er een gedenkmunt is geslagen: de hoofden staan precies andersom.

Beelden uit Noord-Korea zijn er vooralsnog niet. Met de toenadering lijkt er een formeel einde te zijn gekomen aan de Korea-oorlog, die officieel nooit is beëindigd. Tussen 1950 en 1953 streden het noordelijke deel van het schiereiland Korea en het zuidelijk deel, respectievelijk gesteund door China en de Verenigde Staten. De tweedeling van het land is een overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog.

Geef een reactie

Laatste reacties (158)