Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wat probeert Noord-Korea eigenlijk te bombarderen?

  •  
06-07-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
9465934852_4e0722ad50_k
Eerder deze week voerde Noord-Korea weer een rakettest uit. Het land is nu in staat om met het sterkste type raket het Amerikaanse vasteland te kunnen raken, aldus de Noord-Koreanen zelf. Reden genoeg voor de Amerikanen in woensdag in de VN Veiligheidsraad – opnieuw – te dreigen met militair ingrijpen.
Wat betreft het potentiële bereik van de Noord-Koreaanse raketten gaat het vooralsnog niet om de Amerikaanse hoofdstad, of dichterbij Seattle of Los Angeles, maar om het uiterst noordelijke Alaska. Maar is dat ook het doel? The Washington Post raadpleegde experts en bekeek wat we al weten van het Noord-Koreaanse programma en kwam tot de conclusie: waarschijnlijk niet. Maar wat probeert Noord-Korea dan wél te raken?
Om te beginnen moeten we af van het idee dat Noord-Korea maar wat aanmoddert met zijn raket- en atoomprogramma. Dat zegt Vipin Narang, hoogleraar aan de prestigieuze technische universiteit MIT en auteur van twee boeken over nucleaire strategieën: ‘Het idee dat het programma onderontwikkeld is, is achterhaald. En ik denk dat ook hun strategie niet onderontwikkeld is.’
Afschrikken en terugslaan In plaats daarvan lijkt Noord-Korea goed te hebben afgekeken bij andere landen die atoomwapens in ontwikkeling hebben, waaronder ook Pakistan. Waar het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma volgens Narang op neerkomt is ‘afschrikken en terugslaan’: Kim Jong-un hoopt over voldoende atoomdreiging te beschikken om de Zuid-Koreanen ervan te weerhouden een conventionele aanval uit te voeren, maar om er daarnaast ook voor te zorgen dat de Amerikanen geen alles verwoestende nucleaire wraak nemen.
Wat zeker is, is dat Noord-Korea in staat is een atoombom in te zetten tegen zijn zuiderburen, maar ook kan het de Japanse eilanden raken. Dat zegt Joshua Pollack, redacteur van de Nonproliferation Review, een wetenschappelijk blad dat onderzoek doet naar kern-, chemische en biologische oorlogsvoering. Het bereik is er, aldus Pollack. Alleen weet niemand hoe krachtig de Noord-Koreaanse wapens feitelijk zijn.
Maar als bij lange na niet vaststaat dat de Amerikaanse kust inderdaad bereikt kan worden en daarnaast onzeker is hoe krachtig de wapens zijn, hoe hou je dan toch de Amerikanen op afstand? Het antwoord daarop is simpel, denkt Narang. Los van dreigende taal tegen doelwitten op Amerikaans grondgebied, is er een reëlere dreiging van aanvallen op Amerikaanse militairen. In de omgeving zijn tal van Amerikaanse legerbases, waaronder in Zuid-Korea en Japan. Maar ook het Amerikaanse protectoraat Guam, op 2100 kilometer van Pyongyang, is bereikbaar.
Jeffrey Lewis van het Middlebury Institute of International Studies in Monterey zegt dat Kim Jong-un er redelijk veel vertrouwen in heeft dat het een conventionele oorlog met Zuid-Korea wel kan winnen. Maar hij zal er alles aan willen doen om een Amerikaanse invasie te voorkomen. Een van de manieren om dat te doen, is om alle Amerikaanse bases in de wijde omgeving uit te schakelen. Met het type raketten dat Noord-Korea vrijwel zeker heeft, kan het de volledige Amerikaanse aanwezigheid in Zuidoost-Azië uitschakelen.
Twijfel zaaien Meer nog dan alles wil Noord-Korea dat met name de Verenigde Staten bang zijn voor wat Kim Jong-un in zijn mars heeft, of in elk geval in grote onzekerheid daarover verkeren: ‘De Noord-Koreanen hebben een uitgekiende strategie en ze hebben een aantal angstaanjagende dingen laten zien. Ze laten ons in het duister tasten over wat dat allemaal werkelijk inhoudt.’
Is dat alles reden om in paniek te raken? Niet volgens de experts. Joshua Pollock wijst erop dat, als het op atoomwapens aankomt, Noord-Korea nooit iets anders heeft gedaan dan dreigen met terugslaan, maar nooit heeft gezegd de eerste klap te willen uitdelen. Maar dat de wereld op zijn hoede moet zijn is zeker: ‘Ze zijn bekwamer dan men denkt. Ze zijn bij hun volle verstand.’

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.