Laatste update 21:06
33

Noord-Korea lapt waarschuwingen aan laars met nieuwe rakettest

Ondanks de eerdere spanningen heeft noord-Korea weer een raket afgevuurd. De Japanse minister van Defensie denkt dat het om een nieuw soort raket gaat, omdat er een hoogte van wel 2000 kilometer werd bereikt, in plaats van de gebruikelijke 1200 kilometer. De raket zou 800 kilometer hebben afgelegd en is uiteindelijk in de Japanse zee terecht gekomen. Deze tests zijn verboden door de Verenigde Naties.

De kersverse Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in noemt de nieuwste test ‘zeer spijtig’. Hij had bij zijn aantreden toenadering willen zoeken tot zijn noorderburen, maar ziet dat nu alleen nog als een mogelijkheid als Noord-Korea van houding verandert. De Japanse premier Abe noemde de rakettest ‘absoluut onacceptabel’.

China riep op tot kalmte en terughoudendheid. Het buurland is een belangrijke bondgenoot van Noord-Korea en speelt daarmee een grote rol in de internationale betrekkingen tussen de landen. China heeft in een schriftelijke verklaring aangegeven tegen rakettesten te zijn die ingaan tegen de resoluties van de VN Veiligheidsraad.

De Verenigde Staten riepen op om de sancties tegen Noord-Korea op te voeren. Ook kon het Witte Huis natuurlijk niet nalaten om te vermelden dat ‘de president zich niet kan voorstellen dat Rusland hier blij mee is’. Volgens hen zou de raket dichter bij Rusland dan Japan terecht zijn gekomen.

Noord-Korea doet vaker experimenten met rakettesten. Het dicatoriale regime probeert wapens te ontwikkelen die Amerika zouden kunnen bereiken. Met de raket die dit keer werd afgevuurd zouden militaire doelwitten van de Verenigde Staten in de Stille Oceaan geraakt kunnen worden, zoals het eiland Guam.

De vorige rakettest, eind april, leidde tot internationale hoogspanning. President Trump waarschuwde toen dat er een ‘groot, groot conflict’ dreigde en stuurde een vliegdekschip naar de regio. De VS waarschuwde toen dat ze bei het vermoeden van een Noord-Koreaans nucleair wapen direct aan zouden vallen.

Foto: CC NASA Goddard Space Flight Center

NOS: Noord-Korea vuurt mogelijk nieuw soort raket af

Geef een reactie

Laatste reacties (33)