46

Noord-Korea staakt gesprekken met Zuid-Korea, dreigt top met Trump af te zeggen

Uit protest tegen een gezamenlijke militaire oefening van de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse strijdkrachten heeft Noord-Korea de onderhandelingen met het buurland gestaakt. Volgens waarnemers werd de afzegging gedaan in naar verhouding milde taal. “De VS moet ook zorgvuldig overwegingen maken ten aanzien van het lot van de geplande top tussen Noord-Korea en de VS in het licht van de provocerende militaire stampij die gezamenlijk met de Zuid-Koreaanse autoriteiten wordt gemaakt.”

Noord-Korea stelt dat de twee weken durende oefening die vrijdag startte onder de naam Max Thunder en waaraan zo’n honderd militaire vliegtuigen deelnemen gericht is tegen het land en een inbreuk op de gezamenlijke verklaring die de presidenten van Noord- en Zuid-Korea hebben afgelegd. Daarin werd beloofd alle vijandelijkheden te staken.

Noord-Korea laat doorschemeren dat de topontmoeting tussen Kim en Trump wel eens niet door kan gaan. De VS reageert verrast. Volgens een woordvoerder is nog niets vernomen uit Noord-korea en had Kim eerder begrip getoond voor het doorgaan van de oefening.

cc-foto: Republic of Korea Airforce

Geef een reactie

Laatste reacties (46)