131

Noorse ‘anti-migrantenpartij’ verliest fors

VIDEO: De Arbeiderspartij die door Breivik in het hart werd getroffen wordt alleen maar populairder

De Vooruitgangspartij, de Noorse anti-migrantenpartij waarin Breivik een tijd actief was loopt leeg, houdt zijn mond over migrantenkwesties en doet het slecht in de peilingen. Volgens Noorwegenkenner Cees van der Wel is de angel uit de partij. Hoewel de Noorse terrorist de partij ooit verliet is de link duidelijk. De Noorse politiek verslaggever Martine Aurdal van Dagbladet legt uit in Nieuwsuur: “Breivik vond aansluiting bij deze partij die denkbeelden heeft die het dichtst bij hem staan.”


Op 12 september vinden in Noorwegen de gemeenteraadsverkiezingen plaats. De Voortgangspartij staat er slecht voor in de peilingen. Partijleden houden op een paar radicalen na hun mond dicht over migrantenkwesties. Breivik greep de islamisering van Noorwegen en Europa aan voor zijn gruwelijke daad op Utoya en dat heeft de partij geen goed gedaan.

Carl Hagen, oud-voorzitter en burgemeesterkandidaat voor Oslo loopt weg van de camera wanneer Nieuwsuur hem een pittige vraag voorlegt. Hagen wil niet nog langer onderzoek doen naar Breivik’s gruweldaad op het Noorse eiland terwijl er steeds meer kritiek komt op de overheid en de politie vanwege hun aanpak van het incident. Volgens Van der Wel zegt de wegloopactie van Hagen alles. “Ze zijn de weg kwijt.”

De Noorwegenkenner voorspelt een grote winst voor de Arbeiderspartij bij de aankomende verkiezingen. Op de kieslijsten zullen 15 namen staan van Arbeiderspartijleden die op Utoya zijn omgekomen. Van der Wel verwacht dat zij, net zoals Pim Fortuyn in 2003 in Nederland, veel stemmen zullen krijgen.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (131)