90

Noorse Arbeiderspartij wint verkiezingen

Noren gaan massaal naar de stembus … De rechtse Vooruitgangspartij, Breivik's voormalige partij verliest fors

In Noorwegen trokken de mensen gisteren massaal naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. De uitslag is de eerste graadmeter na de aanslag van Anders Breivik. Op 22 juli schoot hij op het Noorse eiland Utøya 69 jongeren dood op het zomerkamp van de jongerenafdeling (AUF) van de sociaal-democratische Arbeiderspartij.

Update 8:15

De rechtspopulistische Vooruitgangspartij waar Anders Breivik tot 2006 lid van was heeft flink verloren. Slechts 11,4 procent van de kiezers stemde nog op de partij, tegenover een voormalig 18,5 procent.
De Arbeiderspartij daarentegen is gegroeid. Met 31,6 procent is de partij wederom de grootste.

Sinds zondag kunnen de Noren stemmen. In Oslo konden mensen vrijdag al stemmen. Daar gingen 54 duizend inwoners naar het stemlokaal. Dat is bijna twee keer zoveel als bij vorige verkiezingen. Verwacht wordt dat de sociaal-democratische Arbeiderspartij de winnaar wordt met 31 procent van de stemmen. De huidige premier Jens Stoltenberg (Arbeiderspartij) had een oproep gedaan aan het Noorse volk om ‘te reageren met meer democratie’ op de terreurdaad van Breivik.

Bij de aanslagen in Noorwegen kwamen in totaal 77 mensen om. Sommige leden die overleden bij de aanslagen stonden toen al op de kieslijst voor de Arbeiderspartij. Daardoor staan hun namen in een aantal gemeenten nog steeds op de lijst. In aanloop naar de verkiezingen verloor de Arbeiderspartij juist aanhang, maar dat veranderde direct na de terreurdaad van Breivik. Bij AUF meldden zich 2800 nieuwe leden aan. Bij de rechtse Vooruitgangspartij, een partij waar Breivik ooit lid was, lopen de kiezers juist weg naar de Conservatieve Partij, schrijft de Volkskrant.

De lokale verkiezingscampagnes vielen voor de jongeren van de politieke partijen in het water. Het is een traditie dat de lokale jongerenafdelingen met elkaar in debat gaan op middelbare scholen. Die bijeenkomsten werden deze keer afgelast omdat AUF door Breivik’s aanslag te veel leden had verloren om nog te kunnen deelnemen.

Analisten verwachten een opkomst van zeker 61 procent. De stembus sluit vanavond om 21.00 uur. 

Volkskrant: Opkomst Noorse verkiezingen hoog door Breivik-effect
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (90)