Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Noorse handbalploeg wil niet halfnaakt spelen, krijgt boete van Europese bond

  •  
20-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1382 keer bekeken
  •  
E6lhtNUWYAYOne1
Het Noorse vrouwen-strandhandbalteam heeft een boete gekregen van de Europese Handbalbond (EHF) omdat ze weigerden hun wedstrijd in weinig verhullende bikinibroekjes te spelen. In plaats daarvan droegen de speelsters tijdens de wedstrijd tegen Spanje om de derde plek op het Europees Kampioenschap een korte broek. Dat wordt nu bestraft met een sanctie van 1500 euro, 150 euro per speelster.
Volgens de EHF is de boete gerechtvaardigd omdat de Noorse ploeg aantrad in ‘ongepaste kleding’ die niet voldeed ‘aan de uniforme voorschriften’ zoals opgesteld in het internationale handbalmanifest. Dat de vrouwenploeg ervoor koos die volgens de EHF wel gepaste kledij niet te dragen, is omdat ze zich vrij en comfortabel willen voelen tijdens hun wedstrijden. Ter vergelijking: waar de vrouwen verplicht zijn een bikinibroekje en strakke top te dragen, spelen de mannenploegen in loszittende korte broeken en mouwloze shirts.
Een van de speelsters van de Noorse ploeg, Katinka Haltvik, heeft gezegd dat hun weigering een spontane actie was, een waarmee ze aandacht wilden vragen voor de ongewenste seksualisering van hun sport. Daarmee vonden ze de Noorse bond aan hun zijde, die vooruitlopend op het oordeel van de EHF al zei de boete te betalen. Ook werd geanticipeerd op een diskwalificatie, maar die bleef uit. De EHF staat achter de beslissing de boete uit te delen. Volgens de bond is het niet aan spelers om op eigen houtje de kledingregels te veranderen. De Noorse ploeg krijgt ondertussen wel bijval van andere landen, waaronder Frankrijk. De bondscoach van de Franse ploeg Valérie Nicolas laat weten dat als de EHF de regels niet wijzigt, ook haar team voortaan eigen kleding uitzoekt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.