Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Noorse koning gaat viral met speech over vluchtelingen en LHBT-rechten

  •  
07-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-09-07-om-21.48.55
De Noorse koning Harald heeft zichzelf wereldwijd immens populair gemaakt met een opzwepende toespraak waarin hij een lans breekt voor vluchtelingen, religieuze tolerantie, diversiteit en LHBT-rechten. De 79-jarige vorst hield zijn speech tijdens een tuinfeest bij het koninklijk paleis in Oslo. De beelden ervan werden in korte tijd miljoenen keren bekeken op Facebook en gaan in razend tempo de hele wereld over.
In de vijf minuten durende toespraak wees de koning op de noodzaak van inclusiviteit en acceptatie. Zo zei hij dat Noren bestaan uit ‘meisjes die van meisjes houden, jongens die van jongens houden en jongens en meisjes die van elkaar houden’. Ook maakte hij zich sterk voor religieuze diversiteit door te zeggen: ‘Noren geloven in God, in Allah, in het universum en in helemaal niets’.
Koning Harald riep mensen op ‘vertrouwen, solidariteit en vrijgevigheid’ te omarmen en dat “thuis zijn” niet kan worden beperkt tot landsgrenzen. ‘Het is niet altijd makkelijk om te zeggen waar we vandaan komen, welke nationaliteit we hebben. Thuis is waar ons hart is.’ Noren zijn er, zo ging de koning verder, in alle leeftijden, mogelijkheden, lengtes en carrières. ‘Met andere woorden: jij bent Noorwegen. Wij zijn Noorwegen.’
Noorwegen kent een toename van rechtse, anti-immigratieretoriek sinds de verkiezingen van drie jaar geleden, waarbij een centrumrechtse regering werd gekozen die vervolgens vluchtelingen naar Rusland probeerde te deporteren. Vorige maand stelde de Noorse regering voor een hek te bouwen om vluchtelingen buiten de grenzen te houden.
Het dunbevolkte Noorwegen, het land telt slechts zo’n vijf miljoen inwoners, ving vorig jaar naar schatting dertigduizend asielzoekers op. Onder hen zo’n 5,500 Syriërs die per fiets de Russische grens met Noorwegen waren overgestoken. Volgens koning Harald komen Noren echter niet alleen uit het noorden, midden en zuiden van het land, ‘maar ook uit Afghanistan, Pakistan, Polen, Zweden, Somalië en Syrië.’
De koning, in zijn jonge dagen een zeilkampioen die drie keer uitkwam op de Olympische Spelen, prees tot slot de Noorse schoonheid ‘van de hoge bergen en diepe fjorden, tot de weelderige landbouwgrond en glooiende heidevelden’, maar drong aan op het bewaren van de eenheid in het land.
‘Mijn grootste wens voor Noorwegen is dat we in staat zullen zijn voor elkaar te zorgen. Dat we doorgaan met dit land opbouwen. Dat we het gevoel zullen hebben dat we, ondanks onze verschillen, één volk zijn.’
Bekijk de video hieronder, Engelse ondertiteling is beschikbaar.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.