14

Noorse politie gaat geen wapens dragen na Breivik

In Noorwegen zijn agenten niet standaard bewapend … Breivik's terreurdaad verandert daar niets aan

Noorse agenten zijn niet verplicht om met een wapen rond te lopen en dat willen ze ook niet. Dat blijkt uit enquête onder politieagenten in Noorwegen. Meer dan 60 procent zegt het niet fijn te vinden altijd bewapend rond te moeten lopen. Tegenwoordig dragen agenten alleen wapens bij zich als ze daartoe een oproep krijgen wanneer ze naar een gevaarlijke situatie moeten.

Hoofd van de politievakbond Arne Johannessen zei deze week. “Wij willen een politiekorps dat de meeste situaties kan afhandelen met een minimum aan kracht.” Daarmee schaart de bond zich definitief achter de korpsen die tegen standaard bewapening zijn.

Het debat over standaard bewapening loopt al jaren, maar nam een vlucht naar de terreurdaad van Breivik afgelopen juli. Breivik had zich verkleed als agent en schoot op het Noorse eiland Utøya 69 jongeren dood. Bij de bomaanslag in het politiek centrum van Oslo die ook door Breivak was beraamd, kwamen 8 mensen om het leven.

Johannessen zegt dat zelfs na de aanslagen en de verhoogde dreiging voor terrorisme de Noorse politie een ‘beschaafd karakter’ wil houden. Daarmee wil ze de mogelijkheid open houden om nauw met de burgers samen te werken.

Een meerderheid in Noorwegen is voor standaard bewapening van agenten. Johannessen zegt dat dit niet hoeft als agenten in het vervolg sneller toegang hebben tot wapens in gevaarlijke situaties. Hij wil dat ieder politiedistrict een wapenopslagplaats krijgt en dat er nieuwe regels komen zodat agenten met een lage ranking ook bevoegd worden om een wapen te gebruiken.

Norway International Network: Police don’t want to bear arms

cc-foto: ActiviOslo
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (14)