17

Noorse publieke omroep zendt vijf uur durende breishow uit

Publieke omroep gaat proberen wereldrecord breien te verbreken ... Format 'slow-television' succes in Noorwegen ... Zou jij kijken? 

Door de bezuinigingen van dit kabinet en kabinet Rutte-1 op de publieke omroep is een discussie losgebarsten over de functie en de programmering van de omroepen. Moeten programma’s als ‘Boer Zoekt Vrouw’ wel gemaakt worden met gebruik van ‘ons’ belastinggeld? Of moeten dergelijke programma’s juist overgelaten worden aan de commerciële zenders? In Noorwegen experimenteert de publieke omroep erop los met formats als ‘slow television’, zoals bijvoorbeeld een vijf uur durend programma rondom het thema breien.


De omroep NRK gaat proberen het wereldrecord breien te verbreken, dat momenteel staat op vier uur en 51 minuten en in handen is van Australië. De omroep zal dus een vijf uur durend programma moeten uitzenden, om het record te verbreken. Een team van acht mensen is inmiddels samengesteld. Eén van de teamleden zal het schaap scheren, de overige zeven zullen moeten spinnen en breien, zo snel als ze kunnen.

Het is niet de eerste keer dat een poging wordt ondernomen om het Australische record te verbreken, maar tot dusver is niemand erin geslaagd. Met een rijke geschiedenis van breien, lijken de Noren goede kanshebbers om het record te verbreken.

Maar is vijf uur lang kijken naar hoe een groep van acht aan het breien is, niet heel saai? NRK gelooft van niet. De uitzending zal worden afgewisseld met reportages met ‘geeky‘ informatie over breien, haute couture en breisels en zullen er verhalen worden verteld over onvoltooide brei-projecten.

De uitzending past bovendien naadloos in het concept van ‘slow television‘, ofwel urenlange televisie over één onderwerp. Zo zond NRK in februari nog een 12-uur durend programma uit over hoe een knetterend vuur werd gebouwd en onderhouden. In 2011 zond de omroep meer dan 130 uur uit van een schip dat van de Noorse kust naar de Noordpool voer.

NRK: NRK vil sette ny verdensrekord i strikking

Geef een reactie

Laatste reacties (17)