Laatste update 13:58
8

Noorse stad verbiedt mobiele telefoons op scholen

De Noorse provinciehoofdstad Stavanger gaat het gebruik van mobiele telefoons op scholen verbieden. Voor kleine kinderen gaat de gemeente nog een stap verder, die worden tijdens de lessen weggehouden bij computers. Het afschaffen van laptops voor de jongste leerlingen is ook een bezuinigingsmaatregel, in plaats daarvan komen er computers per klas die tevoorschijn gehaald worden als de docent dat een goed idee vindt. Er wordt zo in vier jaar tijd 1,2 miljoen euro bespaard.

Volgens Mímir Kristjánsson, leider van de partij Rødt (Rood), staan kinderen teveel bloot aan digitalisering. “Er is nog niet veel onderzoek naar de vraag of het wel goed is om zoveel tijd aan een scherm door te brengen maar wat schermloze tijd zal de kinderen zeker geen kwaad doen.” Dit najaar werd in Stavanger bij verkiezingen een linkse meerheid in de gemeenteraad gekozen.

De maatregel in Stavanger staat niet op zichzelf. Van Frankrijk tot Canada tot Australië overal groeit het verzet tegen de alom aanwezigheid van mobiele telefoons op scholen. Volgens nieuw onderzoek heeft een op de vier kinderen digitale verslavingsproblemen.

In Amsterdam is een docent vergiftigd door een leerling die boos was omdat het gebruik van de mobiele telefoon door de leerkracht werd verboden, zo werd vrijdag bekend.

Lees het pleidooi van docent Arnoud Kuijpers: Verbied ook in Nederland de telefoon in het klaslokaal

Geef een reactie

Laatste reacties (8)