15

Noorse wetenschappers vinden Morgan’s familie

Bleker wil geen verdere 'experimenten' meer met de jonge orka in Harderwijk … Overleving is voor hem voorwaarde voor uitzet in natuur

De Noorse wetenschapsgroep Ocean Sounds in Noorwegen heeft een orkagroep gevonden die mogelijk familie is van de Nederlandse Orka Morgan. Uit geluidsopnamen blijkt dat haar familie rondzwemt in de buurt van de Lofoten, een Noorse eilandengroep.

In het AD vertelt Heike Vester van Ocean Sounds dat in haar gegevens een match is gevonden tussen de geluidsopname van Morgan en de orka-populatie bij de Lofoten. Het zou gaan om enkele honderden orka’s en verschillende groepen. “Daartussen zou haar familie moeten zitten”, denkt Vester. Het Dolfinarium heeft de activisten die uitzet in de natuur nastreven toestemming gegeven nieuwe geluidsopnamen van Morgan te maken. Hoe meer vergelijkingen de wetenschappers vinden, de meer zekerheid ze hebben dat Morgan uitzet in natuur overleeft omdat ze bij haar juiste familie is.

De jonge orka die vorig jaar in verzwakte toestand uit de Waddenzee werd gevist is in Harderwijk inmiddels flink aangesterkt. Met een ruime verdubbeling van haar lichaamsgewicht barst ze bijna uit haar kleine bassin. Ze verveelt zich en heeft snel een grotere ruimte en meer training nodig. Het Dolfinarium wilde haar eerst uitzetten naar zeedierenpark Loro Parque in Tenerife, maar daar stak de rechter vorige maand een stokje voor. Hij wil dat staatssecretaris Bleker (Natuur) zich beter ontfermt over de zaak en dat hij de opties tot uitzetting in de natuur heroverweegt. Daarvoor had Bleker zich louter gebaseerd op het oordeel van een onderzoek van het Dolfinarium zelf.

Bleker was afgelopen dinsdag voor het eerst op bezoek bij Morgan. Daarna zei hij een ‘aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ te willen hebben dat de jonge orka uitzetting in de natuur overleeft. Hij wil geen experimenten meer met de orka. “Een ding is duidelijk”, zei hij. “Dit kan niet zo langer duren”, zegt hij in het AD. Deze maand hakt hij de knoop door wat er met Morgan moet gebeuren.

De activisten die zich hebben verenigd in de Orka Coalitie vinden dat Morgan zo snel mogelijk overgeplaatst moet worden naar natuurreservaat Neeltje Jans. Daar heeft ze een veel grotere ruimte dan in Harderwijk en kan ze getraind worden waardoor een succesvolle uitzetting bij haar familie een grote kans van slagen heeft.
AD: Orka Morgan wellicht terug naar familie in zee
cc-foto: dr. Ingrid Visser

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (15)