13

Noorwegen betaalt Gabon 150 miljoen dollar voor behoud regenwoud

De Westafrikaanse staat Gabon is het eerste land dat betaald wordt voor de bescherming van het regenwoud. Noorwegen heeft zondag bekend gemaakt 150 miljoen dollar te betalen aan de Gabonese overheid, als onderdeel van een tienjarig akkoord om klimaatverandering tegen te gaan. Noorwegen en Gabon maken deel uit van het in 2015 door de Verenigde Naties gestarte Central African Forest Initiative (CAFI) waarbij Europese landen zes landen in Centraal Afrika steunen bij het beschermen van de natuur. Ook Nederland maakt deel uit van CAFI. Het verbond beschermt een bosgebied ter grootte van West-Europa.

Gabon is een van de meer toekomstgerichte landen van het continent. Meer dan 90 procent van het landoppervlak bestaat uit bos. De ontbossing is er zeer laag, onder andere door het verduurzamen van de houtwinning en het instellen van 13 nationale parken. Zestig procent van de nog overlevende woudolifanten leeft in Gabon.

Gabon tracht zelf de CO2 uitstoot van het land te halveren ten opzichte van 2005. “We moeten de waarde van de Gabonese regenwouden zien te verhogen om er voor te zorgen dat bescherming en duurzame exploitatie middelen zijn om de levensstandaard van de Gabonese bevolking te verhogen,” verklaart de minister van voor bossen Lee White in The Sustainability Times. White is recent benoemd nadat zijn voorganger werd afgezet wegens corrupte praktijken rond illegale ontbossing.

Beeld: Google Maps

Geef een reactie

Laatste reacties (13)