178

Noorwegen in rouw

Herdenkingsdienst in Oslo voor de slachtoffers van de bomaanslag en schietpartij in Utøya en Oslo

Update 16.00: Het dodental van de bomaanslag in Oslo en de schietpartij in Utøya is inmiddels opgelopen naar 93.


Update 14.50

De Volkskrant heeft een chronologisch overzicht gemaakt van de gebeurtenissen op het eiland Utøya, aan de hand van ooggetuigenverslagen. Het overzicht bij de Volkskrant loopt vanaf de berichtgeving van de aanslag in Oslo tot aan het einde van het schietpartij.

Update 13.05

De Noorse politie heeft een inval gedaan in een pand in een woonwijk in het oosten van Oslo. De inval zou verband houden met de bomaanslag van vrijdag.

Dat heeft politiewoordvoerder Anders Fridenberg verklaart. Meer informatie is nog niet vrijgegeven, zo meldt NRC.

In de Noorse hoofdstad Oslo is zondagochtend een herdenkingsdienst gehouden voor de slachtoffers van de bomaanslag en schietpartij van afgelopen vrijdag. De dienst is gehouden in de kathedraal Domkirke, in aanwezigheid van het Noorse Koninklijk Huis en de regering.

De herdenkingsdienst heeft veel kijkers getrokken: de kathedraal zat helemaal vol. Buiten stonden mensen in de regen, met of zonder paraplu’s, rond de vele bloemen en kaarsen.

De Noorse premier Stoltenberg sprak tijdens de dienst:

We hebben velen verloren, op Utoya en in het regeringsgebouw. Snel zullen we de namen hebben en de foto’s van de overledenen. Die informatie zal opnieuw een gevoelige aanslag op ons zijn. Dat is een nieuwe beproeving, maar die zullen we ook overwinnen.

In de ochtend vooraf aan de dienst, is er een wake gehouden om stil te staan bij alle slachtoffers.

Ook de Noorse kerk in Rotterdam staat stil bij de gebeurtenissen in Oslo en Utøya. Zo worden zondag de slachtoffers herdacht en gaat de kerk, als blijkt dat er behoefte aan is, de komende dagen vaker open.

De dader van de terreuraanslagen in Utøya en Oslo, Anders Behring Breivik, heeft inmiddels bekend verantwoordelijk te zijn voor de aanslagen. Ook heeft hij aangegeven alleen gehandeld te hebben. Eerder meldde de Noorse politie op basis van getuigenissen dat Breivik een handlanger zou hebben. Commissaris Sveinung Sponheim heeft zondagochtend verklaart nog te onderzoeken of de beweringen van de dader kloppen, aangezien “enkele getuigenverklaringen vanaf het eiland ons doen twijfelen over of er één of meerdere schutters waren”.

De advocaat van de dader liet via de Noorse televisie weten:

“Hij heeft gezegd dat zijn acties gruwelijk zijn, maar in zijn ogen wel nodig waren. Hij is bereid morgen aan de rechter uit te leggen wat hij heeft gedaan en hoe hij tot zijn daden is gekomen.”

Volgens commissaris Sponheim accepteert Breivik, ondanks zijn bekentenis, “geen strafrechtelijke verantwoordelijkheid voor zijn daden”.

In het manifest dat Breivik luttele uren voor de eerste aanslag aan rechtse politici in Finland stuurden, staat onder andere uitgebreide informatie over hoe een aanslag het best kan worden uitgevoerd. Ook is een lijst met kernreactoren van diverse landen inbegrepen, waaronder Nederland. Breivik legt in zijn ‘manifest’ uit hoe aanslagen met behulp van kernreactoren gepleegd kunnen worden; door van een kernreactor een ‘wapen’ te maken bijvoorbeeld. Breivik legt onder andere uit hoe je met een vrachtwagen een kerncentrale kunt inrijden.

Lees ook op Joop: Massamoord in Noorwegen

NRC: Manifest dader: heropgerichte ‘ridderorde’ en doelen in Nederland
Herdenkingsdienst gehouden voor slachtoffers aanslagen Oslo

RTV Rijnmond: Noorse kerk staat stil bij terreur in Oslo

NOS: Herdenkingsdienst slachtoffers Oslo

cc-foto: johsgrd

Geef een reactie

Laatste reacties (178)