18

Noorwegen vertrouwt Bolsonaro niet en staakt steun Amazonefonds

Noorwegen stopt met de financiële steun aan het Amazonefonds. Het land heeft er geen vertrouwen meer in dat het geld goed terechtkomt. Sinds de uiterst rechtse president Jair Bolsonaro aan de macht kwam, is de ontbossing in Brazilië enorm toegenomen.

Bolsonaro heeft ingegrepen bij het Amazonefonds, dat 11 jaar geleden werd opgericht om de ontbossing tegen te gaan. Hij paste de bestuursstructuur aan, stuurde de bestuurders naar huis en maakt vooralsnog geen aanstalten om nieuwe toezichthouders te benoemen. Noorwegen was met ruim een miljard euro steun in de afgelopen tien jaar de belangrijkste donor. Afgelopen weekend besloot ook Duitsland al om de steun aan het Amazonefonds te staken.

De Braziliaanse president heeft woedend gereageerd, meldt Deutsche Welle. “Ik heb een boodschap voor de geliefde Merkel: neem je poen en begin met de herbebossing van Duitsland. Daar is het harder nodig dan hier.” Ook Noorwegen kreeg een veeg uit de pan. “Is Noorwegen niet het land dat walvissen doodt op de Noordpool? En dat daar ook naar olie zoekt?”

Behalve in Europa klinkt er ook in Brazilië zelf kritiek op het Amazone-beleid van de klimaatscepticus Bolsonaro. Nadat het Braziliaanse onderzoeksinstituut INPE cijfers publiceerde waaruit blijkt dat de ontbossing sterk toeneemt, ontsloeg de regering begin deze maand het hoofd van de onderzoeksinstelling. Volgens Bolsonaro waren de cijfers een leugen.

Cc-foto: Pixabay

Geef een reactie

Laatste reacties (18)