Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Noorwegen wordt democratischer'

  •  
27-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
738 keer bekeken
  •  
olso_300.jpg
Premier Jens Stoltenberg wil niet toegeven aan terreurangst
De Noorse premier Jens Stoltenberg verwacht dat zijn land de onheil die het trof weet om te zetten in een positieve verandering. Hij verwacht dat de burgers zich meer met politiek gaan bemoeien en de samenleving zo democratischer wordt. Wel wordt er gekeken naar de veiligheidsmaatregelen.
De Volkskrant schrijft:
‘Het zal leiden tot meer participatie en politieke activiteit’, luidde zijn vermoeden. Daar voegde hij aan toe: ‘Er is een Noorwegen vóór en een Noorwegen na 22 juli. Maar ik hoop en geloof dat dit land opener en toleranter zal worden dan het was.’ (…) De premier benadrukte bij de conferentie te geloven in een open, democratische samenleving, die tegelijk goed beveiligd en niet naïef is. Voor een debat over veiligheid staat hij open, verklaarde hij.
Er is kritiek op de politie die onder meer pas laat het eiland bereikte waar de 32-jarige extremist Breivik zijn slachtpartij aanrichtte. Hij kon daardoor anderhalf uur lang zijn gang gaan. En tv-helikopter was eerder ter plaatse dan het arrestatieteam. Naar nu blijkt was de politie hem al eerder op het spoor gekomen.
In Nederland zijn na de aanslagen van 11 september en de moorden op Fortuyn en Van Gogh tal van veiligheidsmaatregelen genomen. Zo zijn de parlementsgebouwen niet meer vrij toegankelijk en is er een identificatieplicht voor burgers ingevoerd. De vraag is Noorwegen de toegankelijkheid ook afschaft.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.