Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Norwegian verplicht laagbetaalde stewardessen tot dragen hoge hakken

  •  
20-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
342 keer bekeken
  •  
14916529156_112f09d91a_k

© cc-foto: Anders Sandberg https://flic.kr/p/oJ87rb

Norwegian, een zogeheten prijsvechter die ook vanuit Nederland opereert, verplicht stewardessen tot het dragen van schoenen met minstens 2 centimeter hoge hakken. Alleen vrouwen die een doktersverklaring kunnen overleggen mogen schoenen met platte hakken dragen. Die doktersverklaring moet ieder half jaar vernieuwd worden en dient de stewardess altijd bij zich te dragen.
De regel, die zo uit de  jaren ’50 lijkt te stammen, vormt onderdeel van de nieuwe kledingvoorschriften van het bedrijf. Daarin staat ook dat de stewardessen geacht worden make up te gebruiken, zoals oogschaduw, eyeliner en foundation. De sieraden die ze dragen mogen alleen uitgevoerd zijn in de kleuren goud en zilver.
Mannen daarentegen mogen juist geen make up dragen, tenzij om acne of blauwe plekken te verbergen.
1555675482_regulations-dress
De luchtvaartmaatschappij wordt in Noorwegen bekritiseerd vanwege de conservatieve regels. Ingrid Hødnebø, parlementslid voor de linkse Sosialistisk Venstreparti, stelt dat “terwijl de rest van de samenleving vooruit gaat, Norwegian stevig blijft hangen in het ‘Mad Men’ universum van de jaren ’50 en ’60”.
Norwegian zegt dat andere maatschappijen soortgelijke voorschriften kennen. Dat klopt niet helemaal. Zo heeft Virgin Airlines juist de make up verplichting afgeschaft.
Eerder deze week werd bekend dat cabinepersoneel van onder meer Norwegian gedragen panty’s verkopen via veilingsites als Ebay. Volgens een medewerker van de Noorse maatschappij is dat noodzakelijk omdat het salaris amper voldoende is om van rond te komen.
b3be68d7c8f3d9e1082d49acc85cce18
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.