37

NOS begint uitzending begrafenis Mandela uur te laat

Joop reconstrueert missser ... NOS: 'Het is niet onze schuld, het komt door Afrika' ... Andere omroepen begonnen wel op tijd

De NOS heeft geblunderd met de live uitzending van de begrafenis van Nelson Mandela. De live-uitzending begon pas om half negen in de ochtend. De begrafenis was toen al in volle gang. Het tijdverschil met Zuid-Afrika bedraagt een uur.


Radio 1: Bergafenis Mandela overvalt programma door Joop-nl

Updates onderaan
Presentator Rob Trip verontschuldigde zich bij het begin van de live-uitzending om half negen dat de uitzending een uur te laat was ingepland. Op Radio 1 was te horen hoe om even na half acht een redacteur onverwacht de studio binnenstormde om de reguliere uitzending te onderbreken en zonder verdere aankondiging in allerijl verslag te doen van de plechtigheid.

De NOS laat in een reactie tegenover Joop weten dat het zeker niet een vergissing is op basis van het tijdsverschil.

Een van de woordvoerders van de NOS, Anja van Ginhoven: “Wij baseren ons op de gegevens die Eurovisie aan ons doorgeeft. En al die tijd was dat 08:00. Op basis daarvan hebben we besloten dat we om half negen zouden beginnen. Kennelijk is er midden in de nacht door Afrika besloten dat te vervroegen. Wie dat heeft besloten en waarom dat weten wij ook niet. Wij zijn hier enorm gestructureerd, maar Zuid-Afrika is een heel ander land met een heel andere cultuur. Het was de hele week al onduidelijk hoe laat de uitvaart precies zou zijn.”

Op de vraag waarom de BBC de live feed wel op tijd had, zegt de NOS: “Dat is de BBC, daar gaan wij niet over. Wij weten niet hoe dat komt.”

De tijdzones waarin de wereld is ingedeeld bestaan in 2014 precies 130 jaar. In de zomer is er overigens geen tijdverschil van een uur.

Update 11:45
Hoewel de NOS zegt dat de uitzendfout niet de eigen schuld is, lijkt het er toch op dat er wel degelijk vergeten is naar de tijdszones te kijken. De officiële aankondiging van de Afrikaanse regering was in elk geval op vrijdag duidelijk: de staatsbegrafenis begint om 08:00 uur en eindigt om 10:00 uur. Dat is dus 07:00 uur Nederlandse tijd. Die mededeling is ook niet gewijzigd op de website. En de live-uitzending van de Noorse publieke omroep begon wél om 07:00 uur

Update 13:50

Peter Kloosterhuis, hoofd evenementen bij de NOS, heeft in het programma Perstribune van Omroep Max een verklaring afgelegd over het te laat beginnen van de uitzending. Volgens Kloosterhuis heeft de European Broadcasting Union (EBU) die de beelden aanlevert ’s nachts het aanvangstijdstip een uur vervroegd. Aanvankelijk zou de live-uitzending van de beelden door de EBU om acht uur beginnen. De NOS had het studioprogramma gepland om 08:30 omdat rekening werd gehouden met een mogelijke vertraging, de eerste beelden zo al ondertiteld konden worden en de studiogasten dan al meteen konden terugblikken op het begin van de ceremonie. 

Volgens Kloosterhuis werd de tijdswijziging tussen 3 en 4 uur in de nacht doorgegeven. Onderzoek door Joop toont dat ook andere omroepen als de BBC  en de Australische ABC aanvankelijk hun uitzending hadden gepland om 8 uur Nederlandse tijd. Alleen hebben deze zenders hun schema kort na wijziging aangepast en zijn uiteindelijk wel op tijd begonnen. De NOS is, anders dan buitenlandse collega’s, pas achter de verschuiving gekomen toen de begrafenis al in volle gang was. 

 

Tweets van de Australische TV laten zien dat om half twee ’s nachts Nederlandse tijd de uitzending nog om 8 uur gepland stond maar uiteindelijk om 7 uur van start ging.

De enige omroep die niet alert reageerde op de wijziging was de NOS. Beluister hieronder de uitleg van Peter Kloosterhuis bij Max.


Verklaring Peter Kloosterhuis, hoofd… door Joop-nl

Geef een reactie

Laatste reacties (37)