Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NOS blundert 2 keer op 1 dag

  •  
03-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
nos_300_01.jpg
Journalistiek geklungel met reportage over gsm-straling en doodgestoken meisje
De NOS is binnen een etmaal twee keer journalistiek zwaar onderuit gegaan. Het NOS Journaal zond een item uit over een nanofolie dat de straling van mobiele telefoons zou tegen houden. NOS Teletekst beschuldigde een jongen van moord met als bron ‘iemand op Twitter.’
Is de NOS nog een serieuze nieuwsorganisatie? De omroep ligt al langer onder vuur vanwege de onderwerpkeuze en het luchtige karakter van het Journaal. Zo besteedde de NOS gisteren volop aandacht aan een echtscheiding tussen een profvoetballer en een tv-presentatrice die beiden in Duitsland werkzaam zijn. Dat society-‘nieuws’ werd gebracht na een reportage over Syrië.
Nu blijkt er echter ook van alles mis te gaan met het gewone journalistieke handwerk. In een reportage ( zie hier vanaf 5:20 ) werd een ‘nanofolie’ aangeprezen dat gebruikers zou beschermen tegen schadelijke straling. Deze reportage is inmiddels officieel gerectificeerd :
Gisteren en vandaag hebben wij op radio en tv items uitgezonden over de ontwikkeling van een nano-filter om schadelijke straling van mobiele telefoons tegen te gaan. Daarin is een aantal dingen misgegaan. Zo wordt er ten onrechte de indruk gewekt dat bewezen is dat straling schadelijk is. (…) In het item zijn ook te weinig kritische vragen over de werking van het nanofilter opgenomen. Bij nader inzien hadden we deze items niet zo moeten uitzenden.
Vandaag ging ook NOS Teletekst over de schreef. De nieuwsdienst voegde in de berichtgeving over een meisje dat bij een familiedrama werd neergestoken toe dat het zou gaan om ‘eerwraak’. Ook werd gesteld dat “iemand op Twitter” meldde dat de broer van het meisje de dader zou zijn maar de moeder de schuld op zich neemt. De tekst van het nieuwsbericht werd later aangepast en de beschuldiging verwijderd.
RTEmagicC_tt__01.jpg

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.