9

NOS-directeur wil veel minder omroepen in Hilversum

Hilversum komt zelf met bezuinigingsplannen. NOS-directeur komt met Unilever-model: een flinke reductie in het aantal zendgemachtigden. Trosdirecteur wil juist programma's veilig stellen

Eén of twee taakgebonden omroepen aangevuld met een aantal ledenomroepen, is genoeg voor Hilversum. Dat zei NOS-directeur Jan de Jong donderdag op een bijeenkomst in Hilversum. Hij vindt dat het omroepbestel vereenvoudigd kan worden en ook goed kan functioneren met een flik aantal minder zendgemachtigden. Dat schrijft NRC.

Volgens De Jong zijn meerdere omroepen al bezig met een bezuinigingsplan en dat is goed.

“Vroeger werd wel eens naar Hilversum gekeken als het dorpje van Asterix & Obelix waar het altijd veilig was. Wij als NOS zijn niet blind voor de ontwikkelingen”, zegt de NOS-baas.

De Jong meent dat voor de NOS een sleutelrol is weggelegd. Hij ziet de publieke omroep in de toekomst als één of twee taakgebonden omroepen. Bijvoorbeeld één voor educatie en een andere omroep voor nieuws- en actualiteiten. De NOS-baas vergelijkt zijn bezuinigingsplan met Unilever. “Dat bedrijf ging in aantal merken terug van 1.400 naar ongeveer driehonderd.”

Hoeveel ‘merken’ er in Hilversum precies moeten verdwijnen, wil hij nog niet zeggen, maar met dit plan denkt hij 25 tot 30 miljoen te kunnen besparen. Hilversum heeft nu 24 zendgemachtigden. Omroepbaas Henk Hagoort denkt terug te kunnen gaan naar 15 omroepen.

De omroepen lopen hiermee vooruit op de gevreesde bezuinigingen van een rechts kabinet. VVD, CDA, PVV, die momenteel formatiebesprekingen voeren, willen het publieke bestel terugbrengen tot maximaal 2 netten.

Trosdirecteur Peter Kuipers en Max-voorzitter Jan Slagter presenteerden vandaag ook al een alternatief bezuinigingsvoorstel. Daarin willen zij vooral waken voor hun programma’s.

NRC: Flink minder omroepen in het bestel
cc-foto: palstra

Geef een reactie

Laatste reacties (9)