133

NOS durft geen kritische vraag aan Wilders te stellen

Om het tienjarig bestaan van de PVV te vieren, gaf het enige lid van die partij een exclusief interview aan de NOS. Bijzonder, want het gebeurt niet vaak dat Geert Wilders zich voor de camera’s laat interviewen. Een uitgelezen kans dus voor NOS om nu eindelijk eens alle kritiek op Wilders om te zetten in ijzersterke vragen.

Of toch niet.

De NOS liet Wilders kritiekloos dezelfde propaganda uiten als hij vrijwel altijd doet. Meningen die in 140 tekens passen. Op geen enkel moment werd hem het vuur aan de schenen gelegd.

Vrij Nederland besloot de vragen van de NOS op een rijtje te zetten. Zonder antwoorden, want: ‘Wat Geert Wilders te zeggen heeft, is altijd hetzelfde en daarom niet het citeren waard.’

Merkt u dat mensen anders reageren? Ik moet wel eens denken aan Cassandra, de Griekse waarzegster die ook verguisd werd, maar wel gelijk had, oftewel de onheilsprofeet – het woord viel net al – die toch zijn gelijk krijgt. Even los van de analyse van het probleem, maar het staat wel op het netvlies nu. Merkt u dat mensen er anders op reageren nu, dan toen?’
‘Voelt u zich wel eens een roepende in de woestijn?’
Maar u bent enorm strijdbaar. Maar met zo’n wereldbeeld vraag ik me wel eens af: bent u wel eens bang?
En tegelijkertijd bevindt u zich hiermee in een krachtenveld wat zo heftig is dat ik me wel eens afvraag: is dat nog te beheersen? U maakt de analyse van de externe bedreigingen, maar we zien hier ook in ons land krachten opkomen, emoties opkomen, die misschien moeilijk te beheersen zijn. Heeft u dat gevoel? Deelt u dat, die analyse?

Lees hier het complete overzicht.

Niet één keer wilde de NOS van Wilders weten hoe hij nu eigenlijk van plan is al die problemen aan te pakken die hij al tien jaar aankaart. Geen enkele keer werd Wilders door de NOS geconfronteerd met zijn eigen haatzaaiende opmerkingen. Nul keer een vraag over hoe Wilders aankijkt tegen de uitwerking van zijn oproep tot verzet in de praktijk: het belagen van azc’s, het bedreigen van burgemeesters en wethouders, dode varkens die in bomen worden gehangen.

Wilders die zich nota bene binnenkort opnieuw voor de rechter moet verantwoorden wegens haatzaaien. Dit keer vanwege zijn ‘minder, minder, minder Marokkanen’ spreekkoor. Maar ook daarover geen woord vanuit de NOS.

Waar was de diepgravende journalistiek toen de mogelijkheid zich eindelijk voordeed? Was de NOS zo blij eindelijk Geert Wilders voor de camera te hebben, dat ze het niet aandurfden de diepte in te gaan? Straks komt hij niet meer terug. Eenzelfde reflex zagen we een jaar geleden toen de huisideoloog van de PVV Martin Bosma aanschoof bij Jeroen Pauw. Bosma was daar om zijn boek te promoten, waarin hij de aantoonbaar de apartheidsgeschiedenis van Zuid-Afrika vervalst. Ook daar werd toen geen enkele kritische noot gekraakt.

Nee, voor een écht kritisch interview met een PVV’er moeten we terg naar 2013. Toen was Wilders te gast bij Andrew O’Keefe, een Australische quizmaster. En O’Keefe liet zien wat er gebeurt wanneer je wél doorvraagt op holle, populistische retoriek.

Geef een reactie

Laatste reacties (133)